DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Curaçao

– en cool kombination

Tekst: Anna Pettersson Foto: Curaçao Turistbureau

Viste du, at vi har fantastiske koralrev inden for EU? Rundt om den caraibiske ø Curaçao, den største af de Hollandske Antiller, ligger revene klar til at modtage nysgerrige dykkere. Vi har besøgt den vestindiske idyl for at se hvad der er at byde på udover vajende palmer og strålende sol.

På hotellets husrev finder vi endelig den søhest, som alle har ledt efter. Den er lille, lys og svajer frem og tilbage i den svage strøm. Havde det ikke været for vores lokale dykkerguide, der udpegede den, ville jeg sikkert fortsat havde troet, at det bare var et af de græsstrå, som den forsøger at ligne. Tænk, at der er så fremragende dykning i Holland…
Øen Curaçao ligger i det sydlige Ca-ribien, men tilhører altså Holland. Denne morgen i oktober er dog ikke særlig europæisk. Stor morgenmad med udsigt over en mægtig blå horisont. Ned på dykkerdækket. Samle udstyret. Hoppe i lige fra broen. En kort svømmetur over sandet og så øges sigten til over 30 meter.
Foran os falder revet blødt udad og nedad mod det uendelige mørkeblå. Over store koraller, vajende planter og lilla og gule rørsvampe, svømmer utallige fiskearter optaget af dagens gøremål. En sort- og hvidprikket kuffertfisk nærmest studser fra koral til koral med sin trutmund. Overalt er der barser og snappere i alle farvevariationer. Den grønne muræne Chester, tyk som en overarm, gaber ad os fra sin hule. I en bulet hjernekoral er en sort og en prikket muræne flyttet ind sammen og ser ud fra hver sin åbning. Der er en overvældende mangfoldighed af liv uanset hvor man ser hen.

Bekvemt
Dykningen på Curaçao er fuldstændig som at dykke i et akvarium. Sådan skal det være på et tropisk koralrev. Sigten er god, 20-50 meter, og vandet er lunkent året rundt. Der er masser af enkel og tilgængelig, men meget givende dykning – både fra land og båd. Der er rev og vrag på lavt vand i lyse vande uden stærke strømme. For dem, der vil have lidt flere udfordringer, er der også et par mere krævende dykkersteder. For eksempel vraget af fragtskibet Superior Producer, der ligger på cirka 30 meters dybde i strømfuldt vand ved havneindløbet i Otrobanda.
En dagudflugt med båd til Klein Curaçao, giver mulighed for at opleve et vildere hav. Her er masser af skildpadder, nursehajer og meget andet. Forskellige sider af den lille ø, byder på dykning af varierende sværhedsgrad. De mere avancerede dykkere kan lave strømdyk langs en væg, der påstås at være en af Caribiens bedste. Eller de kan lede efter nursehajer, der ofte findes sovende i en grotte på cirka 30 meter.

Forskelligheder

Curaçaos naboø Bonaire har været kendt af dykkere fra hele verden i mange år. De fleste er nogenlunde enige om, hvad der adskiller de to øer rent dykkemæssigt. Der er større fisk på Bonaire, hvor harpunfiskeriet har været forbudt meget længere. Men der er flere forskellige koralarter på Curaçao.
På land er der dog betydelig flere forskelle imellem de to øer. Først og fremmest er Curaçao større og har meget mere at tilbyde dem, der ikke vil tilbringe hele ferien under vandet. Bonaire er mere til hardcore dykning. Så hvis man vil udfylde overfladeintervallet med noget andet end afslapning og bøger, eller hvis man rejser sammen med nogen, der ikke dykker, så...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også