DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Cypern

– en dykkerejse værd?

Tekst og foto: Anders Nygren & Mikael Eriksson

Mange tager til Cypern for at dovne på stranden eller for at feste til solen står op. Men vi tog hertil med en anden mission. Vi ville undersøge, om det var besværet værd at slæbe dykkegrejet med hertil. Er der noget at se og hvilken slags dykning kan man opleve på øen?

Siden Afrodite ifølge legenden steg i land på en af øens strande, har Cypern været kendt som kærlighedens ø. Det er ikke så mærkeligt, at kærlighedsgudinden udså sig denne ø med afvekslende landskab og behageligt klima, som sin egen. Siden har millioner af dødelige opdaget og ladet sig charmere af dette guddommelige sted.
Cypern er et relativt lille land, men det er en stor ø. Faktum er, at Cypern er den tredie største ø i Middelhavet. Landet er fuldt af kontraster, med svale pinjeklædte bjerge, som løber i ét med vidunderlige sandstrande, små landsbyer, hvor tiden står stille og moderne byer. Som kontrast til det ”rigtige” Cypern, med sine delvist uberørte landsbyer, står de moderne turistanlæg. Det er ret let at komme til Cypern. Mange charterselskaber har øen med på deres programmer og flyvetiden er kort. Det afspejles bl.a. i, at mange børnefamilier lægger sommerferien her år efter år.

Dykningen
Med sit turkisblå vand og behagelige klima er Cypern blevet en populær ø for dykkere. Her er intet tidevand eller farlige strømme og sigten ligger oftest mellem ufattelige 30 - 40 meter. Det kan vi ikke hamle op med herhjemme. Man er normalt forskånet for stærke vinde og den svage sydvestbrise muliggør adgang til alle dykkesteder allerede om formiddagen. Temperaturen holder et typisk Middelhavsniveau; varmt og behageligt. Om sommeren kan man sagtens dykke i en 3 mm dragt eller en shorty, men i det tidlige forår og sent på efteråret er en 7 mm at anbefale.
Vi har valgt at fokusere på dykningen rundt om Ayia Napa og Fig Tree Bay, som er to af de områder, hvor hovedparten af charterselskaberne har deres hoteller. Desuden er det netop på østkysten at man finder nogle af øens bedste dive spots. Området ved Cape Greco er særligt populært og her er en syndflod af spændende dykkesteder. Her findes en samling grotter og rev med en variation i dybden fra 10 til 45 meter. Så her er noget for enhver smag.
På Cypern gennemfører man hovedsageligt landdyk, og udflugterne sker med forskellige varianter af jeeps og minibusser. I højsæsonen plejer de fleste dykkecentre også at have båddyk med på turplanerne, og det er den eneste måde at nå de bedste steder, som fx vraget af Zenobia. Men du skal regne med, at turene ofte er fuldt bookede og der kan være op til 30 dykkere fra hvert dykkecenter med på turene.
Dykningen sker normalt i grupper med en divemaster, men man kan, til forskel fra mange andre steder i Middelhavet, også leje flasker og tage hen for at dykke hvor man vil, på egen hånd sammen med sin makker. Dog er det strengt forbudt at flytte noget, eller at opsamle historiske objekter eller genstande fra vrag.
Dyrelivet er relativt sparsomt på grund af overfiskning. Det udgøres hovedsageligt af småfisk samt blæksprutter, der forsigtigt kigger ud af sprækkerne. Er man rigtig heldig, er der også chancer for at møde hajer eller skildpadder. Ayia Napa var tidligere æglægningsplads...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også