DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Den grønne ø – dykning på Irlands vestkyst
Der er fuld aktivitet under natdykket. En krabbe bakker lidt væk, idet jeg kommer for tæt på.

Den grønne ø

– dykning på Irlands vestkyst

Tekst: Torbjörn Gylleus, Foto Torbjörn Gylleus & Helene-Julie Zofia Paamand

Når man taler om at tage på dykkertur til Irland, tænker de fleste nok på dybe vrag ved Malin Head på nordsiden af øen, men på Irlands vestkyst er der, udover fantastisk smuk natur, masser af dykkersteder, der egner sig til dykkere på alle niveauer.

►  Sara Banderby, som er aktiv i det svenske dykkermiljø og samarbejder med Dykarna.nu, blev kontaktet af Kirsty Ni Mhóráin, en ung initiativrig pige, der netop har startet et dykkercenter i Carraroe, lige vest for Galway i Irland. Jeg blev spurgt om jeg ville tage med for at skrive en artikel og hjælpe Kirsty med at skabe opmærksomhed om dykkercentret og om dykning i området. Selvfølgelig ville jeg det! Med på turen var også DYKs ambassadør Helene-Julie Zofia Paamand, som har en masse viden indenfor havbiologi og et stort engagement i miljøet. Derudover er Helene en dygtig makrofotograf. Sara, der skulle videre til Norge og Tustna efter Irland-turen, pakkede sin rebreather ned, men selv efterlod jeg min derhjemme og dykkede med åbent system og enkelt flaske for første gang i lang tid. Helene besluttede sig for kun at medbringe den del af sit udstyr for at prøve det, som dykkercentret tilbyder sine gæster, hvilket skulle vise sig at være et godt valg.

Vestpå
Vi lejer en bil i lufthavnen i Dublin og kører over den grønne ø til den lille by Carraroe. Solen skinner, og vi forstår, hvorfor Irland kaldes den grønne ø. I denne del af Irland er gælisk, eller irsk som dialekten kaldes, udbredt, og alle skilte er på det lokale sprog. Da vi passerer Galway og nærmer os Carraroe, stopper vi ved en restaurant, hvor vi møder Kirsty og hendes partner Sam for at spise middag med dem. Maden minder som forventet ret meget om det, der serveres i Storbritannien, og Kirsty fortæller lidt mere om planerne for de næste par dage, inden vi kører videre til Kirstys dykkercenter Atlantic Scuba Adventure. Her efterlader vi vores dykkergrej, inden vi fortsætter til huset som vi skal bo i, nogle få minutters kørsel væk. Der er god plads, for vi har hele huset for os selv inklusiv et stort køkken, flere soveværelser og to badeværelser – alt i ny stand. Vi går i seng fulde af forventning til morgendagen.

Snorkling og sauna
Næste morgen er der morgenmad på en restaurant lidt længere væk. Stedet ser ud til at være lidt af et mødested for de lokale, og ved nabobordet sidder to ældre mænd og taler højt på irsk. Da morgenmaden, bestående af æg, blodpølse, scones og kaffe, er indtaget, går turen videre til Coral Beach (eller Trá án Dóilín på irsk), en utrolig fin sandstrand, ikke langt fra dykkercentret. Stedet er populært, og der er mange der svømmer og bader, selvom vandet kun er omkring 16 grader varmt. Sandet her består af koraller, deraf navnet. På parkeringspladsen venter Kirsty med snorkeludstyr, og vi tager våddragter på og tager maske, finner, bly og snorkel i hånden og går så ned til vandet. Det er faktisk længe siden, jeg har snorklet, og det er sjovt at prøve det igen. Vandet er overraskende klart, og helt tæt på stranden farer en stor sildestime med småyngel forbi. Vi svømmer gennem tang og over frodige ålegræsbede. Der er masser af fisk, og store krabber bevæger sig over bunden, og hist og her ses søstjerner...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Kort video fra dykkerejsen till Carraroe på Irland.  Video: Torbjörn Gylleus
Kort video fra dykkerejsen till Carraroe på Irland. Video: Torbjörn Gylleus
Fakta

Fakta  – Kirsty Ni Mhóráin

En 23-årig ung drevet dykker, kaptajn og ejer af Atlantic Scuba Adventures. Udover sit primære job som soldat i den irske hær introducerer hun også nye og...

Fakta

Fakta – Irland

Landet Irland optager cirka fem sjettedele af øen af ​​samme navn. Siden 1921 har der været en landegrænse i nord med Nordirland, en del af Storbritannien....

Læs artiklen i DYK #73:





SOME images:
Den grønne ø – dykning på Irlands vestkyst, Den grønne ø – dykning på Irlands vestkyst
Der er fuld aktivitet under natdykket. En krabbe bakker lidt væk, idet jeg kommer for tæt på.
, Den grønne ø – dykning på Irlands vestkyst
Vi klæder os i våddragter og tager maske, finner, bly og snorkel i hænderne og går så ned til vandet. Det er faktisk længe siden, jeg har snorklet, og det er sjovt at prøve det igen.
, Den grønne ø – dykning på Irlands vestkyst
Atlantic Scuba Adventures tilbyder også snorkling. Her glider Kirsty selv hen over ålegræsset.

Læs også