DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Marsa Shargras legendariske husrev vil tilfredsstille selv de mest hærdede rødehavsentusiaster. Denne skildpadde fandt vi kun fem minutters svømmetur fra lejren.
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Liveaboarden Heaven One sank i 2004 ved Shaab Abu Dabbab efter en brand. I dag er stævnen den mest fotogene feature.
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
En oceanisk hvidtippet haj underholder dykkere på sikkerhedsstoppet ved Elphinstone.
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Ali (tv) og Jesper (th) på Elphinstone. Ali dykker i shorts og T-shirt hele året og har – trods sin størrelse – et uforklarligt lavt luftforbrug.
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Soldaterfisken ser nærmest brun ud, når man møder den på lidt større dybde. Først når den får en spand blizt, træder den flotte røde farve frem.
Den tredje dimension – lejrliv i det sydlige Ægypten
Denne flagermusefisk passerede hurtigt forbi os ved Egla Top. Dette var det eneste billede, vi nåede. Man har lov at være heldig en gang imellem.

Den tredje dimension

– lejrliv i det sydlige Ægypten

Tekst Michael Andersen Foto Jesper Kjøller
Det er ikke så længe siden, at Marsa Alam ansås for at ligge der, hvor dykkekortet var ved at slutte. Dernede i de sydligste dele af landet fandtes jomfruelige rev og der blev hele tiden opdaget nye steder. Den ægyptiske embedsmand Hossam Helmy var for 25 år siden en af de første, der dykkede i området. Han forelskede sig i en bugt med et helt unik husrev, hvor han slog sig ned og grundlagde en dykkelejr. Vi har genbesøgt Marsa Shagra for at se om lejrcharmen var intakt.

Dykning under varme himmelstrøg er dejligt. Basta! Personligt lagde jeg ud i 1993 med Sharm el Sheikh. Det var bare at møde i dykkercentret hver morgen, tjekke to flasker, læsse dem op på jeepen, ned til molen sammen med 50 andre håbefulde dykkere, om bord på tre-fire dykkebåde og ud til to dyk med indlagt frokost. Senere syntes jeg, at der blev lidt for meget bøvleri med denne type dykning. Alternativet blev liveaboard. Om bord på båden, finde sin kahyt og sin plads på dækket. Og så ellers af sted. Efter to dage var man ligesom inde i rytmen. Fire dyk pr. dag på en stor båd, hvor alt efterhånden var kendt, inklusive hvordan toilettet skulle skylles ud... Men monotonien kan virke ret dræbende.
Er man, som jeg, gået lidt død i bøvleriet omkring dayboat-dykning og monotonien ved liveaboard, så leder man efter et alternativ. Marsa Shagra Ecolodge er blevet svaret på mine bønner.
Her finder man en dykkerlejr, hvor man bor og lever komfortabelt og har et fantastisk husrev lige uden for døren. Her kan man dykke så ofte man vil. Der er mulighed for dykning fra kysten med trucks, og en flåde af gummibåde, der kan betjene de rev, som ligger længere ude i Rødehavet, står til din disposition.
Så kombinér det bedste fra dayboats: hotelfaciliteter, restaurant og masser af plads og muligheder på land, med det bedste fra en liveaboard-tur: de uendelig mange dykkemuligheder, fokus på dykningen, de mange dyk om dagen – og addér så lige kombinationen af både stranddyk, båddyk, oceaner af plads (sådan set hele det sydlige Ægypten), fantastisk stemning og så noget udefinerbart som fornemmelsen af at føle sig velkommen. Ja, så er det ligesom en tredje dimension.

Tradition og fornyelse
Det er nu tredje gang, vi skal besøge Marsa Shagra, og mens vi står i skyggen under et halvtag i lufthavnen i Hurghada og venter på de sidste, der skal med samme minibus som vi, tænker jeg på, om der er sket mange forandringer siden sidst vi var i Shagra for fire-fem år siden? Jeg glæder sig til at komme tilbage, men samtidig vil jeg også gerne opleve noget nyt.
Da bussen tre-fire timer senere i eftermiddagssolen drejer ind ad indkørslen til Marsa Shagra Ecolodge, ser jeg de velkendte flag på dykkercentret, de velkendte grønne plastikkasser til dykkergrejet samt den lille veranda, hvor dykkere sidder og sipper cola og udveksler sludderhistorier. Og den store dykkeplatform lige ved vandkanten ligner også sig selv. Oppe på bakketoppen mod syd ser jeg et nyt, meget imposant byggeri. Spisefaciliteterne har fået et ordentlig nøk opad siden sidst. Der er nemlig bygget en restaurant med dresscode. Altså bare rolig – dresscoden siger bare, at man ikke må gå ind i restauranten i badetøj. Det er da helt ok.
Da jeg fem minutter senere er på vej mod mit chalet (nu med fuld aircondition, minibar og egen terrasse), kan jeg se, at området er blevet noget udbygget siden sidst. Bare det nu ikke ender i masseturisme, tænker...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også