DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Den utrættelige Sylvia Earle
Earle inde i Deep Rover.

Sylvia Earle

Den Utrættelige

Interview af Graeme Gourlay, Fotos David Doubilet

Her Deepness (Hendes Dybhed), the Sturgeon General, Vores Haves Moder... Listen over navne på denne pågående og lidenskabelige mester af oceanerne er lang. 

►  Klokken er næsten ti om natten. For Sylvia Earle, 82, har det været en lang dag. Hun ankom sent aftenen før, på den mexicanske ø Cozumel, op tidligt til morgenmad med 20 journalister og kampagnefolk, efterfulgt af timevis med presse- og tv-interviews og derefter på scenen til et 90-minutters ubesværet foredrag kl. 18.00. Efter det stående bifald, overrakte hun priser til en skoleklasse, for en mosaik om havet, de havde lavet af plast, der blev genbrugt fra lokale strande. Konferencens delegerede var på vej til cocktailparty omkring kl. 20. Næsten to timer senere vandrede jeg tilbage i hallen og så den utrættelige Earle med det smil, der er hendes varemærke – stadig på scenen, tålmodigt poserende med de sidste par børn i gruppen, mens deres forældre tog utallige fotos af individuelle børn.

Der er ikke noget der stopper hende. Hun er nådesløs. Hun giver aldrig op. Der er et job, der skal gøres, og hun giver sig fuldt ud. opgaven er, at redde hendes elskede hav, og hvis det indebærer personligt at overtale hver enkelt af os – uanset om det er et skolebarn eller en præsident – gør hun det. Med charme og karisma.

I dag er hun planetens mest berømte forkæmper for verdenshavene. Hun er også en respekteret og bredt publiceret videnskabsmand, en berømt søfarer, der har boet i uger i træk i undersøiske habitater. Hun har vandret på havbunden på 1200 meter og været en frygtløs styrmand på eksperimentelle undervandsbåde. I løbet af karrieren har hun været en formidabel miljøforkæmper og en højt respekteret fortaler.

I årenes løb har alt dette arbejde, al denne energi, forvandlet hende til noget meget specielt. Vi er vant til nationale helte inden for sport eller showbusiness, og endda lejlighedsvis i politik. Men denne undseelige, tålmodige kvinde er blevet en global helt – forsvarer af ​​planetens oceaner.

”Vi har nu en mulighed for at bruge vores stemmer til at tilskynde vores nationer, samfund og gennem organer som FN at prøve at nå nogle afgørende mål for menneskeheden”, fortalte hun mig. ”Hvad bekymrer du dig om? Din sundhed, sikkerhed, økonomi? Så skal du bekymre dig om, hvad vi gør med planeten og i havet. Vi har en chance for at gøre det rigtige. På jorden har det taget os tusinder af år at miste træerne, miste dyrelivet – at nedbryde vores “baghave”. Men i verdenshavene har vi gjort forbløffende stor skade i løbet af bare én generation. På “min vagt” har vi gjort svimlende skade på vores oceaner. Industrielt fiskeri. Kemisk forurening. Plast. Klimaforandring. Forsuring af havet. Listen slutter ikke her. “

Earle begyndte at dykke i 1953. Hendes forældre flyttede fra New Jersey ned til den Mexicanske Golf, da hun var 12, og den lille pige, der altid vidste, at hun ville være videnskabsmand, blev forelsket i havet. Hun afsluttede gymnasiet da hun var 16, fik en kandidatgrad fra St Petersburg Junior College da hun var 17, sin BA fra Florida State University som 19-årig og modtog sin kandidatgrad fra Duke...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

TED Talk prisvindende foredrag af Sylvia Earle.
TED Talk prisvindende foredrag af Sylvia Earle.
Uddrag fra Forecast Earth – med fokus på klimaforandringer, miljøvidenskab og miljøbeskyttelse.
Uddrag fra Forecast Earth – med fokus på klimaforandringer, miljøvidenskab og miljøbeskyttelse.
Læs artiklen i DYK #59:

SOME images:
Den utrættelige Sylvia Earle, Den utrættelige Sylvia Earle
Earle inde i Deep Rover.
, Den utrættelige Sylvia Earle
Earle dykker på sin 80-års dag.
, Den utrættelige Sylvia Earle
Earles speciale er marine alger.

Læs også