DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Udstyr  Utrustning
Dykkermasken – se godt ud
Dykkermasken – se godt ud
Dykkermasken – se godt ud
Tøm masken ved at trykke ind øverst og med hovedet bagover blæse ud gennem næsen.
Dykkermasken – se godt ud
Alternativt kan du holde i siden af masken og løfte skørtet ud en anelse forneden.
Dykkermasken – se godt ud
Gnid det duggede område med en tommelfinger og tag masken på igen.
Dykkermasken – se godt ud
Masketømning mens du svømmer. Læg hovedet på siden, hold øverst og pres vandet ud nederst.
Dykkermasken – se godt ud
For at sikre, at masken passer, putter du en finger ind under hætten og trækker ud.
Dykkermasken – se godt ud
En lille linse nederst i masken kan hjælpe med at aflæse instrumenter.
Dykkermasken – se godt ud
Maske med fabriksfremstillede korrektionslinser monteret
Dykkermasken – se godt ud
Det er let at miste masken, hvis remmen er skubbet op i nakken.
Dykkermasken – se godt ud
Hvis glasset kan tages ud, kan du også rense det over en flamme
Dykkermasken – se godt ud
Gnub og skub maskeglasset med tandpasta for at fjerne silikonen – ellers vil den dugge.
1 af 11

Dykkermasken

– se godt ud

Af John Liddiard
Hvis du ikke kan se ordentligt, er dykning nærmest omsonst. I den henseende kan dykkermasken siges at være vores vigtigste udstyr. Men masken kan også give problemer, og især nye dykkere kan have deres besvær med den. Vi lærer dig alt hvad der er værd at vide om dykkermasker.

MASKETØMNING
Når masketøming lykkes, er det enkeltheden selv. Når det ikke flasker sig, kan det nærmest være skræmmende. De fleste begyndere kan lære standard masketømningsøvelser på ti minutter. Derefter handler det mere om at forfine teknikken og få det sidste vand ud, hvis der har gemt sig lidt i hjørnerne. Men uheldigvis kan dem, der har problemer virkelig lide, især hvis instruktionerne ikke rigtig giver mening.
Den mest almindelige misforståelse er, at dykkeren løfter masken ud for neden, for at prøve at fange udblæsningsboblerne fra regulatoren. Det har de fleste instruktører været vidne til og forsøgt at forgribe. Men sommetider kan der være alvorligere problemer, der er sværere at løse. Fx var der en dykker, der tømte masken ved at snuse ind gennem næsen og sluge vandet. Det gjorde masketømningen besværlig og fik ham ofte til at kaste op.
Standardøvelsen er at stå opret i vandet, mens man holder på det øverste af masken og ånder ud gennem næsen. Det hjælper at læne nakken tilbage. Du fylder masken med udåndings luft og presser dermed vandet ud forneden. Den officielle metode er at presse på toppen af masken ved næseroden med en eller to fingre. Jeg foretrækker dog at holde i siden masken og vride i rammen for at opnå samme virkning. Det skubber toppen af masken indad og letter trykket på det nederste maskeskørt uden at åbne helt. Dette er let at gøre, mens man knæler på bunden eller er opret i vandet, men sådan dykker vi jo ikke normalt.
En god dykkestilling er at være neutralt afvejet og horisontalt i vandet. Det er ikke praktisk at skulle ned og sidde på bunden eller skifte stilling, når man skal fjerne lidt vand fra masken. Løsningen er at indse, at din position i vandet faktisk ikke spiller nogen rolle. Metoden med at holde i siden af masken mens du ånder ud forneden, vil fungere så længe ”øverst” er i forhold til tyngdekraften. Med andre ord, drejer du fx hovedet til venstre, holder du i den øverste (venstre) side af masken og tømmer den. Vandet løber ud af den nederste, højre side. Drejer du hovedet den anden vej, holder du bare i højre side og vandet løber ud til venstre, når du tømmer masken. Samme metode virker, hvis du står på hovedet.

DYKKERMASKE – IKKE DUGGERMASKE
Det er næsten ikke til at undgå – en ny maske dugger, uanset hvor meget spyt eller anti-dug, du fylder den med. Problemet skyldes, at der er efterladt en tynd film af silikone fra produktionen. Rent glas er nemt at antidug-behandle med den sædvanlige spyt og skyl-metode, men snavset eller beskidt glas giver problemer. Så det første du skal gøre med en ny maske er at rense glasset udvendigt og indvendigt.
Én metode er at brænde silikoneresterne af med en hurtig tur over en flamme. Men pas på. For meget varme på samme sted kan svække det tempererede glas og du finder ikke ud af det, før det sprænger på et dyk. Medmindre glasset kan fjernes først, er der også en risiko for at beskadige...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også