DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Dykning – en ny chance
Disciplinerne i uddannelsen inkluderer brugen af dykkehjelm og samt simulerede dekompressionsstop med dyk helt op til fire timer.
Dykning – en ny chance
MTTC-programmet er åbent for alle racer og nationaliteter. De fleste af mændene har deltaget i programmet i omkring et års tid og arbejder som et godt sammentømret hold.
Dykning – en ny chance
Uddannelsen er ikke let. Hver morgen har eleverne to timers fysisk træning; en time på den varme beton og en time i bassinet.
Dykning – en ny chance
Hver tredje måned skal eleverne svømme otte km. Deres opgaver er designet til at være så realistiske som muligt. Som deltagere i det nye program konstruerede eleverne et udendørs svømmebassin.

Dykning

– en ny chance

Af Michael Cocks
De indsatte i Chino-fængslet i Californien får en mulighed for at ændre deres liv efter strafafsoningen. Nogle af dem har valgt en uddannelse som erhvervsdykkere, dykkeledere eller ROV-operatører. Følg med ind bag murene i en fængslende reportage.

De indsatte i det Californiske fængsel Chino, får nu en gylden mulighed, som kan hjælpe dem til at ændre deres liv, når de har forladt fængslet. Dem, der bliver optaget på Marine Technology Training Center (MTTC) vil kunne uddanne sig til erhvervsdykker eller tender, ROV-operatør, rigger, eller en ud af mange andre uddannelser, der knytter sig til den marine industri.
Som journalist fik jeg den unikke chance for at besøge det nye center efter at det genåbnede sidst i 2006 og dykke med de studerende. Jeg er overbevist om, at disse fanger har fået en enestående mulighed for at ændre deres liv og undgå at havne i den gruppe af kriminelle på 70 %, der normalt ryger tilbage i kriminalitet efter deres løsladelse. Desuden var det en helt fantastisk personlig oplevelse for mig.

Inspiration
Gennem de sidste 17 år har jeg besøgt og dykket med 27 erhvervsdykkeuddannelser rundt omkring i verden – og det må vist være rekord. Mit besøg i Chino-fængslet, der ligger omkring en times kørsel øst for Los Angeles, var det mest inspirerende besøg af dem alle. Det nye MTTC blev genåbnet som en del af fangernes rehabiliteringsprogram på foranledning af Arnold Schwarzenegger, Californiens guvernør. Centret er blevet døbt Leonard Greenstone Marine Technology Training Center, til ære for den tidligere marinedykker og succesrige entreprenør, der grundlagde det originale program tilbage i 1960’erne. 
MTTC forventes at få deltagelse af flere end 100 elever på en bred vifte af kurser, der retter sig mod den marine industri. I skrivende stund er der 19 elever på grundkurset. Ni af disse elever uddanner sig til tendere og riggere, mens resten bliver uddannet til erhvervsdykkere. To tidligere elever har allerede fået job i den Mexicanske Golf og tilhører nu den gruppe på hundreder af eksfanger, som er uddannet på dykkerskolen i de 30 år, den har eksisteret. Under det originale uddannelsesprogram blev 98 procent af afgangseleverne til bidragende medlemmer i samfundet, indtil programmet blev lukket af den tidligere guvernør på grund af manglende økonomi. Tallet er bemærkelsesværdigt. Jeg blev beæret over at få lov at se hvordan uddannelsesprogrammet fungerer, og at møde eleverne efter at programmet genåbnede.
Nogle af de gange, jeg har besøgt en erhvervsdykkerskole har jeg været skuffet over det, jeg har set og måden, jeg er blevet modtaget på. Men ikke på denne skole. Jeg havde mulighed for at gøre lige hvad jeg bad om og eleverne underskrev med glæde en samtykkeerklæring så jeg havde lov til at fotografere dem og nævne deres navn i min artikel. På grund af denne imødekommenhed sikrede jeg mig, at de hver især modtog et eksemplar af magasinet med artiklen. Jeg håber, at det vil gøre dem stolte og anspore dem til blive engagerede medlemmer af den marine industri.

Sammentømret
Strafudmålingen hos de mænd, som jeg havde lejlighed til at tale og dykke med, gik fra tre til ti år og var for...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også