DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Rejse  Resa
Dykning og god mad - Tek i kroatien
Adriaterhavet er i det nordlige Kroatien omkrandset af bløde, træklædte skråninger, der hælder ned mod det dybtblå vand.
Dykning og god mad - Tek i kroatien
Plus/minus  + Maden, menneskerne, vinen, olivenolie, trøflerne, sigten, varmen og den lettilgængelige dykning. ÷ Manglen på direkte fly til Pula.
Dykning og god mad - Tek i kroatien
Lenes stævn minder om en skarp kniv, der har skåret et dybt hak ned i bunden. Over hendes ræling hænger de to karakteristiske ankre.
Dykning og god mad - Tek i kroatien
Dykkere møder stævnen på Lene allerede omkring tyve meter. Derfra falder agterdelen langsomt ned i dybet, hvilket gør hende til et perfekt dyk for nye tekniske dykkere.
Dykning og god mad - Tek i kroatien
En af flere kanoner på vraget Cesare Rossarol som også får lov at gøre tjeneste som forankringspunkt for nedstigningslinen.
Dykning og god mad - Tek i kroatien
Reserverattet på Cesare Rossarol står som et monument over kaptajnen Ludovico De Filippi.

Dykning og god mad

- Tek i kroatien

Tekst: Fredrik Isakson; Foto: Stefan Hogeborn
Langsomt hælder han i bouillonen på risen. Fisken simrer allerede i madrettens varme, risottoen begynder at tage form. Det er Maurizios regler, der gælder her. Man må gerne snakke og nyde vinen og maden.

Holdningen til mad et meget Italiensk her i Istrien, i det nordlige Kroatien, hvor vi er. Her finder man mange spor af det italienske. Det er i slutningen af september, og målet for vores rejse er at undersøge de dykkemuligheder, der gemmer sig i havet her uden for. Vi har længe overvejet, hvor man skulle tage hen, når det begyndte at blive for køligt og mørkt derhjemme og vi har været på udkig efter et sted, hvor der fandtes en infrastruktur, der muliggjorde noget mere end bare almindelig fritidsdykning. Det er ikke ekstrem projektdykning, vi taler om, men snarere den dykning, der følger efter dit trimix-kursus. Hvis man fx har taget et GUE Tech 1 eller Tech 2-kursus, kan man jo dykke med en eller flere dekogasser og hvor tager man så hen og gør det?

Sporene leder til Kroatien

Du har måske allerede lavet de mest almindelige deko-dyk hjemme. Måske i Lillebælt, ved Bornholm eller været en tur til Sverige eller Norge for at få lidt mere vand over hovedet. Måske har du lige frem været på Malta for at opleve øens lettilgængelige, men præparerede vrag. Stefan Hogeborn, som er fotograf på denne reportage, spurgte lidt rundt omkring og fra den italienske GUE-instruktør Mario Arena, kom nogle tips og råd, der førte til Kroatien. Nærmere bestemt til Istrien og en lille by vid navn Krnica. Her er der masser af potentiale. Vragene ligger en kort sejlads ud for havnen. Rejserne til Kroatien er billige og maden er både fantastisk og billig, især hvis man lærer de lokale indbyggere og de lokale spisesteder at kende. 

Vin og oliven

Vi henter udlejningsbilen på flyvepladsen i Pula og sætter kursen ud mod kysten på vej mod dykkercentret i Krnica. Vi ved ikke helt, hvad vi har at vente os, men vi bruger kortet til at navigere frem mod vores mål. Vi er tæt på at misse afkørslen til Krnica, men endelig er vi fremme ved den lille by. Langs vejen står der vinstokke i lange rækker kun afbrudt af olivenlunde. De lave stengærder stopper hist og her for at give plads til en indkørsel til de hvide kalkstenshuse. I byens midte finder man torvet, posthuset, købmanden, bodegaen og lige derefter passerer vi kirken.

Vi skal bo hjemme hos familien Percan. Kroatien er endnu ikke oversvømmet af turisthoteller, og i Kroatien bor man ikke altid på hotel, men ofte mere ydmygt, i hvert fald i de mindre turistorienterede områder. Her er det hyggeligere, og ofte billigere, hvis man vælger at bo hjemme hos en familie. Det giver også en mulighed for at komme tættere på landet og folket.

Eftermiddagsøl med fiskere

Dykkercentret ligger nede i den lille havn, og her er en lille restaurant, hvor fiskerne tager sig en eftermiddags-øl og side om side ligger Maurizio Grbacs dykkercenter, der specialiserer sig i teknisk dykning. Det giver et spændende miks af dykkere og fiskere på den lokale kro.

Maurizio har alt, hvad du har brug for som teknisk dykker: stageflasker,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også