DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Ved Cirkewwa, som er en af de mest besøgte dykkersteder på Malta, er der et helt parkeringsanlæg, hvor det kun er dykkere, der må parkere!
Ved Cirkewwa, som er en af de mest besøgte dykkersteder på Malta, er der et helt parkeringsanlæg, hvor det kun er dykkere, der må parkere!

Malta

– Middelhavets dykkemekka

Tekst & foto: Dadda Karma Harms

Klipperevet bag os er ude af syne og jeg kan se den smukke sandfarvede bund og solens glimten i overfladen. Der er ca. 40 meter dybt, og jeg ligger roligt midt i det hele på omkring 20 meters dybde. Alt er blåt – fantastisk blåt – omkring os. Der er helt stille, kun lyden af vores åndedræt og boblerne der stiger til overfladen, forstyrrer den ellers enorme ro. Pludselig dukker en kæmpe mørk silhuet op i det fjerne. Den breder sig fra bunden og langt op gennem det klare blå vand... 

► Malta har i mange år været en oplagt destination for en god og varieret dykkerferie og særligt de mange lettilgængelige vrag gør Malta spændende. Det lille ørige har en regering, som prioriterer dykning og virkelig gør en stor indsats for at gøre aktiviteten til en stor turistattraktion – og det er lykkedes! Udover naturligt at have spændende grotter, flotte rev og en historie der byder på mange forliste skibe, har Malta en regering, der aktivt går ind og skaber nye dykkersteder. Når gamle skibe går på pension, sker dette af og til på bunden af havet, på et strategisk nemt tilgængeligt sted for dykkere. Det betyder, at der løbende kommer nye vrag, og de placeres spredt rundt om de 3 hovedøer, så der stort set altid, uanset vejret, er et vrag at besøge. Udover de af regeringen mange velplacerede vrag, dukker også løbende ”ægte” skibsvrag og flyvemaskiner op. Der vil derfor for dykkerturisten altid være mulighed for nye oplevelser.

Mest for pengene
Min gode ven Alex og jeg har aldrig dykket sammen før. Vi har en lille sejlbåd sammen og er begge glade for dykning. Vi har længe talt om at tage ud at dykke sammen, men har kun haft et mislykket forsøg på Havheksen ved Amager Strandpark, med en tørdragtslynlås, der var utæt.

Jeg er de sidste par år taget på dykkerferie sydpå om vinteren, og da vi begge har restferie til gode, begynder vi at undersøge, hvor vi kan tage hen. Når vi sammenligner priser og value for money, bliver vi hurtigt enige om, at vi får meget for pengene ved at tage til Malta, hvor ingen af os har været før.

Vi køber et par billige returbilletter og undersøger derefter de mange dykkercentre på Malta. Malta har omkring 55 certificerede dykkercentre og sin helt egen dykkerlovgivning. De fleste centre følger PADI’s standarder, men skal samtidig leve op til de endnu strengere regler, som regeringen udstikker. Det kan være meget svært at få en tilladelse til at starte et dykkercenter og ofte følger bevillingen lokationen og ikke personen.

At ligge i ske under samme dyne
Vi køber en samlet pakke med dykning og hotel gennem et af de mange dykkercentre. Vi lejer en billig bil, da vi lander i lufthavnen på Malta og ankommer onsdag aften efter lukketid til dykkercentret, som ligger i San Pawl’s Bay. Vi ringer til manageren, som hurtigt sørger for at Mikkel, en dansk instruktør, kommer og modtager os og viser os hen til hotellet. Mikkel skal være vores guide den næste uges tid, og vi aftaler at mødes i dykkecenteret næste morgen kl. 8:30.

Receptionisten på hotellet kigger lidt mærkeligt på os, da vi checker ind. Hun siger, at vi kun har ét værelse, hvilket vi godt ved?! Hun siger så, at det er med dobbeltseng, men at de godt kan komme med en ny seng, men først i morgen. Vi griner og joker med at vi skal ligge i ske, men accepterer smilende situationen.

Vi pakker vores...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

X-127 Water Lighter
X-127 Water Lighter
Um El-Faroud
Um El-Faroud
MV Rozi
MV Rozi
P29
P29
Marfa Reef
Marfa Reef
Sean spiser under vandet
Sean spiser under vandet
Fakta

MALTA

GEOGRAFI Malta er et lille ørige i Middelhavet og ligger faktisk længere syd end det nordlige Afrika. Malta er den mindste stat i EU. Øriget består af syv øer,hvoraf de tre er beboet...

Fakta

FAKTA Um El-Faroud

  • Engelsk tanker fra 1969
  • Bygget af Smith Dock Co. Ltd i Middlesbrough
  • Skibet var ejet af det libyske Rederi General National Maritime Transport Company, Tripoli
  • ...
Læs artiklen i DYK #4:

SOME images:
, Ved Cirkewwa, som er en af de mest besøgte dykkersteder på Malta, er der et helt parkeringsanlæg, hvor det kun er dykkere, der må parkere!
Ved Cirkewwa, som er en af de mest besøgte dykkersteder på Malta, er der et helt parkeringsanlæg, hvor det kun er dykkere, der må parkere!
, Man skal ikke parkere sin bil ved havnen når det blæser meget. Dert er flere gange  sket, at parkerede biler er skyllet i vandet på grund af bølgerne .
Man skal ikke parkere sin bil ved havnen når det blæser meget. Dert er flere gange sket, at parkerede biler er skyllet i vandet på grund af bølgerne .
,

Læs også

Få viden, inspiration og oplevelser