DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Dykkemedicin  Dykerimedicin
Dykning og helbred – ny dykker: Er du klar til kampen?
Dykning og helbred – ny dykker: Er du klar til kampen?
1 af 1

Dykning og helbred

– ny dykker: Er du klar til kampen?

Af Joel Dovenbarger, Vice President, DAN America Medical Services

Folk i alle aldre og med meget forskellige fysiske forudsætninger vil gerne beskæftige sig med fritidsdykning. Derfor er det op til hver enkelt at overveje, om man overhovedet kan klare det. At flyde rundt vægtløs i vandmiljøet synes at være afslappende. Men alle, der dykker med scuba-udstyr, har brug for en vis mængde styrke og fysisk udholdenhed.

Hvorfor er den overordnede fysiske kondition så vigtigt for dykkere? Hvorfor kræver visse medicinske tilstande, at man afholder sig fra dykning? Hvorfor er en lægeundersøgelse, før du begynder at dykke, en god idé og nogle gange nødvendig? Hvordan påvirker lægemidler din evne til at dykke?
Du spekulerer altså på at lære at dykke? Husk først og fremmest én ting. Det er ikke al dykning, der er lige enkel og behagelig. Vand- og vejrforhold varierer fra dyk til dyk. Ofte også mellem begyndelsen og slutningen af samme dyk.
Du kan være nødt til at udføre en krævende overfladesvømmetur i stærk strøm for at nå frem til dykkestedet. Eller en lige så irriterende tilbagetur, når dykket er forbi. Hver dykker skal have kræfter i reserve til at gennemføre uventede anstrengende opgaver i vandet, derfor er det vigtigt, at manglen på sundhed og fitness ikke skaber yderligere problemer. Desuden kan visse lægemidler medføre bevidstløshed under dykning.
Derfor skal alle elever på grundkurser udfylde en helbredserklæring, før de kan gå i vandet. En en lægeundersøgelse er måske ikke nødvendig, men undertiden afslører helbredserklæringen forhold, der gør, at eleven først skal undersøges af en kyndig dykkerlæge, før der kan gives tilladelse for dykningen. Eller også bliver lægens konklusion, at det ikke er medicinsk forsvarligt for personen at dykke – enten forbigående eller permanent.
Dykning med forbehold
Visse medicinske tilstande er ikke forenelige med dykning, mens de står på. Som eksempler herpå kan nævnes forkølelse, influenza, uhelede sårskader og graviditet. Hvorfor?
Forkølelse og influenza giver hævede slimhinder i det eustakiske rør, der skaber forbindelse mellem svælget og mellemøret. Du kan også opleve tilstoppede åbninger til bihulerne. Så kan du ikke udligne trykket og det kan medføre blødninger og skader på væv.
Skader på led og muskler nedsætter ikke bare dykkerens generelle fysiske evner. Det øger også modtageligheden over for dekompressionssyge. Derfor er det bedst at vente med al dykning, indtil skaden er fuldt helet.
Man ved meget lidt om, hvordan dykning påvirker et foster i moderens mave. Derfor må gravide kvinder vente med at dykke, indtil barnet er født.
Andre medicinske tilstande begrænser dykkerens bevægelighed i arme og ben. Tilstanden kan blive forværret i løbet af dykket. Nogle er simpelthen ude af form og føler smerte eller ubehag, når dykket bliver anstrengende. Den slags helbredsspørgsmål skal undersøges individuelt af en læge, før eleven kan påbegynde et dykkerkursus.

Lægeundersøgelse forud for dykning
Eleverne sendes til en læge, når et eller flere af svarene i den udfyldte helbredserklæring antyder, at de lider af, eller er under behandling for, en eller anden sygdom. Det er op til lægen at vurdere, hvordan dykning kan påvirke den aktuelle tilstand.

Andre grunde til, at en elev bliver bedt om at se en læge kan omfatte:

  • ...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også