DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
El Gouna – en menneskeskabt oase
Delfinerne ved Shaab el Erg defilerer forbi. På en gang dovent, men alligevel hurtigt, som kun delfiner kan gøre det.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Rosalie Moller ligger noget dybere end sin mere berømte skæbnefælle, Thistlegorm. Men hun har meget at byde på, blandt andet er rigt fiskeliv.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Der er stor forskel på klovnfiskenes adfærd. Nogle af dem er så aggressive, at de næsten er umulige at fotografere. Andre er mere fredelige som denne her.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Dayboat-ferier har sine fordele. Det er bekvemt og komfortabelt at overnatte på hotel, men der går lidt tid med at komme frem og tilbage.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Normalt ligger krokodillefisken fladt i sandet, så den kan være svær at fotografere, men denne her lå højt på en bordkoral, så jeg kunne få den lige forfra.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Rosalie Moller har ofte dårligere sigt end det, der er typisk for Rødehavet, men til gengæld er hun flot bevokset med farvestrålende koraller.
El Gouna – en menneskeskabt oase
Giannis D ligger på 30 meter, perfekt til nitrox. Her er to dykkere på vej ned ved den enorme skorsten, hvor man stadig kan se det store ”D” på siden.

El Gouna

– en menneskeskabt oase

Tekst og foto: Jesper Kjøller
For mindre end tyve år siden var her ørken og mangrove så langt øjet rakte, men i dag er El Gouna en enorm frodig oase med hoteller, ferielejligheder og restauranter. Området er gennemskåret af azurblå kanaler og laguner. Over det hele stråler den aldrig svigtende ægyptiske sol. På dykkefronten kan El Gouna levere lidt af hvert fra ukompliceret snorkling med delfiner til nogle af Rødehavets bedste vragdyk.

Der mangler et ord i sproget. Vi har ikke noget dækkende begreb for den følelse, man får, når bagagebåndet i en lufthavn langsomt tømmes og man ser passagerer fra samme fly bevæge sig mod udgangen med deres oppakning, mens man selv står alene tilbage og kigger længselsfuldt efter sine tasker, der glimrer ved deres fravær. Til sidst kører båndet bare rundt med en enkelt forkølet papkasse på. Og den endelige bekræftelse af ens håbløse situation, får man, når båndet bliver stoppet, og man står alene tilbage i ankomsthallen med en gabende tom bagagevogn.
Hvad skal vi kalde det? Kuffertmisundelse? Lufthavnsfortvivlelse? Bagagefrustration? Måske findes der ikke et dækkende ord – men alle der har prøvet det, ved i hvert fald præcis hvilken følelse, jeg taler om.
Der er intet, der er så galt, at det ikke er godt for noget. Men i går, da det gik op for mig, at min bagage ikke dukkede op i lufthavnen i Hurghada, havde jeg dog grumme svært ved at se fordelene ved, at min ene taske med alt min dykkeudrustning og et par små, men ret essentielle elementer i mit uv-fotoudstyr, var hevet af flyet under en mellemlanding. Den anden lille taske med lidt tøj og min tandbørste var dog kommet med, så selv om jeg ikke kunne dykke eller fotografere, kunne jeg da i det mindste få børstet tænder…
Efter tyve gange at have forklaret det mere eller mindre kompetente lufthavnspersonale, at jeg rejste på egen hånd, og derfor ikke bare kunne henvende mig til mit rejsebureau, lykkedes det endelig at finde en agent, der vistnok repræsenterede Austrian Airlines. Efter at have udfyldt en lost luggage-formular, var der ikke meget mere, jeg kunne gøre, og jeg forlod lufthavnen med de sørgelige rester af min oppakning.
Det var i går og nu, mens jeg venter på, at tasken skal materialisere sig i Hurghada International Airport, laver jeg mit første dyk i Rødehavet i måske otte-ni år uden kamera og i lånt dykkerudstyr. Og jeg synes faktisk, at det er rigtigt sjovt at dykke uden at fotografere!
Selv om jeg ikke fysisk har kameraet med mig i vandet i dag, er jeg dog efterhånden så erhvervsskadet, at jeg alligevel ikke kan lade være med at lede efter fotomotiver – måske var det en god idé fremover, at starte alle dykketure med et kamerafrit dyk? Nå, lad os nu ikke komme for godt i gang…

Optagelsesprøve?
Vi er ved Gota Nigara South, et af de nordlige revsystemer i Hurghada-området og dermed er vi på et af de lokale dyk, der ligger tæt på El Gouna.
Dykket er typisk for området. I Sharm el Sheikh er det de dramatiske vægge, der er den store attraktion. Sydpå i Marsa Alam-området er det sømrevet langs kysten og de frodige off shore-rev, der trækker. Men her i det relativt flade område, er det koralhaverne, der er i centrum. Det betyder, at det ofte er let dykning på moderate dybder.
Mens jeg ligger og svømmer rundt og føler mig lidt upåklædt uden mit kamera, filosoferer jeg over, hvordan det kan være, at det...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også