DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Viden  Vetenskap
Europas dybe pools – How deep is your love?
Blue Abyss

Europas dybe pools

– How deep is your love?

Tekst Jesper Kjøller

I en tid, hvor det ikke er så let at rejse, som det har været, kan det være et alternativ at dykke i en pool, der er særligt indrettet til formålet. I forbindelse med den nylige lancering af Deep Dive Dubai – verdens dybeste pool – har vi samlet en oversigt over de mindre søskende i Europa, og giver dig her en introduktion til de andre dybe pools. Hvad har motivationen været bag disse dristige projekter, og hvilke fordele tilbyder de dykkere?

►  Pionerer starter ofte som drømmere. John Beernaerts er både civilingeniør og dykkerinstruktør og han drømte om at genskabe dykkeforhold, der minder om Fransk Polynesien lige midt i Belgien. Ud over det fængende elevator-pitch, var ideen at give dykkere træningsmuligheder under lettere og sikrere forhold, end det plumrede og kolde vand i de belgiske stenbrud tilbød.

At være den første med ideen om at bygge sådan en dyb pool, var ikke uden udfordringer. Beernaerts tegnede de første skitser i 1996, og efter tre års ingeniørarbejde, hvor man simulerede 21 forskellige versioner af anlægget, og fire års konstruktion, åbnede poolen endelig i 2004.

Nemo 33 var en ide, der skubbede til grænserne for, hvad en dyb dykkepool kan være, men det er interessant at bemærke, at Beernaerts også ønskede at gøre sit projekt så bæredygtigt som muligt. Selvom poolvandet opvarmes til 33 °C, så bruger Nemo 33 mindre energi end en traditionel swimmingpool, som normalt holdes på omkring 26-27 °C. Det skyldes brugen af solpaneler i Nemo 33.

Beliggende i Uccle i de sydlige forstæder til Bruxelles, blev Nemo 33 hurtigt lokale dykkeres foretrukne destination når der skulle dykkes i de kolde vintermåneder. Poolen har en indvendig volumen på 2.500 m3 og en overflade på 20x16 m. Der er en række platforme på henholdsvis 1,3 m, 2,5 m, 5 m og endelig er bunden af skakten på 33 m. Dykkere kan også gå op i to luftklokker placeret på 9 m.

Thaimad
Ved flere lejligheder er Nemo 33 blevet brugt som undervandsstudie til filmoptagelser, eller som træningsanlæg for sikkerhedsfolk, eller forskningsanlæg til videnskabelige og medicinske studier i hyperbar fysiologi. Dykkeanlægget fortsætter med at introducere nye tiltag ved fx at arrangere undervandskunstudstillinger og man tilbyder endda muligheden for at reservere et bord til middag i luftboblen på 9 m i poolen. Takket være sin store reception og en velbesøgt thai-restaurant, er Nemo 33 blevet et populært sted at afholde events og andre gruppearrangementer.

På spørgsmålet om det igangværende rustningskapløb om at være den dybeste pool i verden, svarer Beernaerts:
 – Efter at have haft dybderekorden i ti år, handler det nu for os om at være den sikreste dykkepool i verden. Jeg kan ikke benægte, at vi fik en masse omtale, da vi havde verdensrekorden. Vi havde oprindeligt en faktisk dybde på 35 m. Efter at vi mistede rekorden, besluttede vi at gå den modsatte vej og vi monterede en platform i bunden af skakten for at være nøjagtigt 33 m dyb, som vores navn antyder. Jeg er noget forbløffet over de nye projekter, der annoncerer 50-60 m dybe pools, og jeg ved ikke rigtig, hvad deres mål er, ud over at få reklame. Jeg er bekymret over, om de tager højde for dybderus. Klart og varmt vand kan let friste begyndere til at gå for dybt. Det er vigtigt at forblive inden for grænserne af ens træning.

Y-40
Med en ekstra dybde på 9 m blev Y-40 den nye...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Videorendering: Dive into the Blue Abyss.Video: Blue Abyss
Videorendering: Dive into the Blue Abyss.Video: Blue Abyss
Discover Deepspot Video: Deepspot
Discover Deepspot Video: Deepspot
Y-40 Video: Y-40
Y-40 Video: Y-40
Freediving Nemo 33 Video: Daan Verhoeven.
Freediving Nemo 33 Video: Daan Verhoeven.
Fakta

FAKTA – NEMO 33
Nemo 33 er stadig den mest prismæssigt overkommelige dybe dykkepool i verden. Et dyk for certificerede dykkere koster 25 € uanset hvilken ugedag. Finner, maske, BCD og...

Fakta

FAKTA – Y40
Et dyk i Y-40 for certificerede dykkere starter ved 36 € på hverdage og 42 € i weekenden. Finner, BCD og regulator er inkluderet i prisen. Du skal dog medbringe din maske...

Fakta

FAKTA – DEEPSPOT
Et dyk I DeepSpot for certificerede dykkere starter ved 42 € på hverdage og 49 € i weekenden. Alt udstyr er inkluderet i prisen undtagen dykkecomputer, der kan lejes...

Læs artiklen i DYK #65:

SOME images:
Europas dybe pools – How deep is your love?, Europas dybe pools – How deep is your love?
Blue Abyss
, Europas dybe pools – How deep is your love?
Deepspot har et hulesystem til træning i overhead-miljøer.
, Europas dybe pools – How deep is your love?
Deepspot

Læs også