DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Find vej

– håndholdte GPS-modtagere med kortplotter

Tekst og foto: Marko Wramén

Aldrig har det været så let at finde vej. Med forkortninger som GPS, WAAS og EGNOS i bagagen kan de fleste nu finde frem til en vragposition langt til havs. De seneste håndholdte GPS-modtagere med farveskærme, downloadede søkort og rutebeskrivelser lover, at det nu er blevet endnu lettere. Men holder de hvad de lover? DYKs Marko Wramén har testet dem.

Jeg har både været med til at anvende gammeldags pejlinger, kompasser og decca-systemet for at navigere på havet. Det gik nu også, men satellitnavigationsteknikken gør det unægteligt lettere. Den seneste generation af GPS-enheder ser lovende ud. Alene kombinationen af lette bærbare modeller samt præcise kort og søkort i farver, oven i købet med rutebeskrivelse på landkortene, virker meget overbevisende. Tænk hvis vi havde haft så fin udrustning, da jeg var i søværnet!
Med det ene mål at finde ud af, om de er så gode, som de lover, har jeg testet to af de almindeligste modeller. Størst på markedet for bærbare GPS-modtagere er Garmin, og deres GPSMap 60C er en af de nyeste modtagere. Jeg ville egentlig også have testet GPSMap 76C, men den er så ny, at de ikke nåede at levere den i tide. Nu er det kun to ting, som adskiller 60C fra 76C, og det er designet og størrelsen af hukommelsen (76C er dobbelt så stor). Ellers fungerer de helt ens ifølge producenten.
Den anden store på markedet, hedder Magellan med udfordreren Meridian Color. Den har været på markedet et stykke tid, men har ikke haft software, der kunne give adgang til rutebeskrivelser. Det kommer de med nu, men da testen blev foretaget, fandtes den endnu ikke ude i handelen, så jeg måtte teste et betaprogram. Ifølge det svenske generalagentur skulle det dog fungere udmærket. Denne software kommer også snart til den billigere model SporTrak Pro med sort/hvid skærm, men den enhed jeg fik, havde endnu ikke fået programmet (det kommer i løbet af sommeren). Derfor handler testen om hovedmodellerne Garmin 60C og Magellan Meridian Color.

Testen Mit mål var, at jeg skulle have hjælp til at finde hjemmefra og ud til en lille havn ved hjælp af de indbyggede vejkort og rutebeskrivelsen, for derfra at overgå til søkort og navigere frem til en vragposition. Desuden ville jeg også gerne have tips om en restaurant i nærheden, når jeg kom i land igen, sulten efter en dag på havet.
Begge instrumenter klarer disse grundkrav, men ikke lige godt. De vælger ofte forskellige ruter for at nå frem, og det behøver ikke altid at være den korteste vej.

Tegnvindue og kort Garmins display oplever jeg som væsentligt tydeligere. Det har et klarere og bedre opløst billede sammenlignet med Magellans. Magellans kan være svær at se, hvis man ikke har baggrundsbelysningen på. I stærkt sollys og med solbriller på (fx når man kører bil) er Magellan næsten umulig at tyde, mens Garmin ses godt. Garmins kort er desuden meget tydelige, let læselige og opleves meget bedre end Magellans. Garmins kort viser navne med å, æ og ø, men indtil videre kan man ikke skrive en adresse ind med de bogstaver. Magellan har ikke å, æ og ø på kortene.
Magellans kort gemmes på almindelige SD-kort, hvilket betyder, at du selv kan vælge størrelse og desuden tage flere kort med, som du har downloadet hjemmefra på din computer....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet