DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Skandinavien  Skandinavien
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Korså
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Korså
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Soludden
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Soludden
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Galtström
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Galtström
Fire favoritter fra Norrland – langt oppe i Østersøen
Rödevraken

Fire favoritter fra Norrland

– langt oppe i Østersøen

Af Joakim Andersson/BluePix

– Men der er vel ikke noget at se? Sådan hører man ofte fra skeptikerne. Men faktum er, at mørket og den begrænsede sigt giver dykningen en anden dimension. Det giver en næsten meditativ ro at synke ned i det mørke, grønne østersøvand. Tag med på en tur til fire af de bedste dykkesteder i det nordlige Sverige.

Norrland består af de fem len Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Västernorrland og Gävleborg, der dækker næsten 60 pct. af Sveriges overflade. Over 40 pct. af landets kyststrækning tilhører Norrland, fra Gävle i syd til Torneåelvens udløb ved Haparanda. Der er ikke så mange dykkercentre langs den enorme kyststrækning, men der findes en række lokale aktive dykkeklubber, som kompletterer udbuddet.

Ingen orme her
Kysten vender naturligvis ud mod Østersøen, som kan opdeles i Bottenhavet fra Gävle til Norra Kvarken, samt Bottenviken længere mod nord. Det sidste er et af verdens mest ferske havvandsområder, eftersom alt det vand, der løber ud, udelukkende kommer fra elve med smelte- og regnvand. Saltholdigheden øges gradvist, jo længere mod syd man rejser. Kyststrækningen varierer kraftigt fra Gävlebuktens lave, flade bund, hvor der kræves båd, hvis man skal under ti meters dybde, til de store højdeforskelle ved strandlinjen, som karakteriserer Höge-kysten. Dykning i Østersøen handler meget om vrag og deres historie. Der er mange gamle havnebyer langs kysten, og det har resulteret i, at mange fartøjer har fået deres sidste hvile her. Desuden er der ikke pæleorm heroppe, hvilket gør, at trævrag bevares under overfladen i flere hundrede år.

Det er ikke bare pæleormen, som ikke tåler det ferske havvand. Det er et baskere miljø for mange vandlevende dyr. De arter, som alligevel lever der, bliver ofte meget mindre i størrelse i forhold til, hvis de lever i saltvand. Almindeligt forekommende fisk er hornulk, sild, hundestejle, næbsnog, aborre og gedde. Og på bunden kryber vores favorit, tangnålen, rundt. I den sidste del af 1900-tallet blev Østersøen ramt af overgødskning, hvilket øgede algetilvæksten. Under visse forhold kan dette udvikles til algeopblomstring. Dødt organisk materiale falder til bunden, og under nedbrydningen opstår der iltmangel, som yderligere hæmmer livet i havet. Verdensnaturfonden WWF har startet et projekt for at redde Østersøen. Du kan bidrage med penge til projektet ved at købe Østersøvimplen.

Historiske efterladenskaber
Men dykning i Norrland handler om mere end bare havet, eftersom også mange søer i området forsøder dykkeres tilværelse. Flere regioner har en lang industrihistorie fra den tid, hvor søer, åer og elve var vigtige transportveje for bl.a. kul, tømmer og malm. På disse steder kan man finde masser af historisk interessante efterladenskaber, og det er en interesse, som følger med op på land. Det er spændende at sammenknytte, det man finder under vandet, med stedets historie.
– Er det ikke koldt at dykke her?
Havet er koldere på østkysten, når man kommer ned i dybet. Midt på sommeren bliver det sjældent varmere end ti grader, sommetider koldere. Så for at forlænge dykkesæsonen fra to-tre måneder ligger en tørdragt højt oppe på ønskesedlen. Så er kulden ikke det store problem længere. Om vinteren fryser både søer og havet, hvilket giver gode...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også