DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Floddykning – Vallé Verzasca
Vi gør klar til dykning. Sikkerhedsforanstaltningerne er på plads. Oplevelserne venter under overfladen.
Floddykning – Vallé Verzasca
Vandet er så klart, at det er svært at tro på, at vi dykker i en flod. Klippevæggene er massive, og strømmen er ikke uden betydning.
Floddykning – Vallé Verzasca
Efter lidt tilvænning bliver der hurtigt overskud til at se sig omkring i det anderledes miljø.
Floddykning – Vallé Verzasca
Floddykning – Vallé Verzasca
Floddykning – Vallé Verzasca
Plask. En ung herre har taget hovedspring fra broen over os. Han rammer heldigvis ikke nogen.
Floddykning – Vallé Verzasca
Floddykning – Vallé Verzasca

Floddykning

– Vallé Verzasca

Tekst og foto Casper Tybjerg
Omgivet af massive klippevægge bevæger vi os langsomt op mod den jævne strøm. Vandet er dybgrønt og overraskende klart. Solen stråler fra en skyfri himmel helt ned på bunden af floden. Vi kan se silhuetten af en gammel stenbro. Schweizisk floddykning er en anderledes og spændende oplevelse.

Det er tidlig morgen, og der løber en let gysen igennem kroppen. Foran os ser vi den enorme dæmning, som blev verdenskendt, da Pierce Brosnan i begyndelsen af Goldeneye valgte at bungyjumpe direkte ned i en våbenfabrik. Nu om dage kan modige sjæle gøre ham kunsten efter for få hundrede kroner.
Bag dæmningen, som er svimlende 220 meter høj, ligger Verzascafloden. Det er svært at forestille sig, at vi skal dykke i den inden for et par timer. Dette dykkersted ligner bestemt ikke noget, vi har set tidligere.
Fra dæmningen tager vi en malerisk køretur op langs floden. Vi passerer charmerende landsbyer, hvor stenhusene kan dateres tilbage til middelalderen. Bjergsiderne er beklædt med massive nåletræsskove. Vejret er i top, stemningen er høj, men vi ved stadig ikke helt, hvad vi skal vente os af dagen.
Vi ankommer til dagens destination, Pozzo Dei Salti, lidt over klokken ni om morgenen. Bilen bliver forsvarligt parkeret, og vi går ud på en gammel stenbro, som fører hen over floden til skoven på den anden bred. Det dybgrønne vand, som flyder langsomt af sted under broen, er overraskende klart taget i betragtning, at dette er en flod.

Respekt for floden
På flodbredden møder vi en gruppe lokale dykkere. I dette område af Schweiz taler man oftere italiensk end tysk, og vores italienske er ikke, hvad det måske burde være. På trods af sprogbarrieren får vi udvekslet en del erfaringer.
Det fremgår tydeligt af de lokale dykkeres råd, at man skal have respekt for floden og at denne form for dykning kræver særlige forbehold.
De starter altid dykket mod strømmen. Dykkene bliver gennemført på et af tre steder (Pozzo Dei Salti, Pozzo delle Posse eller Pozzo della Misura) langs floden, hvor vandet bevæger sig tilstrækkeligt langsomt, fordi floden er relativt dyb og bred. Man skal undgå lavvandede og smalle passager, da de kan være direkte livsfarlige. Her kan man blive fanget af rivende strømme, og i værste tilfælde blive suget fast under store sten på flodbunden.

Dykkerne markerer tydeligt stedet, hvor de går i vandet. Det er vigtigt at komme op af floden det samme sted, som man begynder dykket. Bliver man fanget af strømmen og ført ned ad floden, kan det føre til store problemer. Til det formål bruger de en kraftigt farvet gul line. Den ene ende gøres fast på land, imens den anden er bundet fast til et tungt blylod ude i floden. Man kan ikke undgå at se linen i den gode sigtbarhed.
En anden ting man skal være opmærksom på er, at floden bliver brugt af mange andre gæster. Her er kajakroere og masser af badende sommerturister. Flere steder kaster folk sig ud fra klippefremspring eller broer. Man skal derfor være opmærksom og passe på hovedet, når man er nær overfladen.
Formaningerne tager ikke modet fra os. Dette skal prøves. Udstyret bliver gjort klar, og vi springer i vandet med stor motivation i bagagen.

En ny verden
Ingen af os har set...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også