DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Florida – kunstige vrag i solskinsstaten
Vandenberg er verdens næststørste kunstige vrag. Det overgås kun af hangarskibet Oriskany, der også ligger i Solskinsstaten.
Florida – kunstige vrag i solskinsstaten
Spiegel Grove er blevet koloniseret af alverdens marine livsformer.
Florida – kunstige vrag i solskinsstaten
Ulempen ved kunstige vrag, er at de ofte er renset for detaljer, men her hænger krankrogen stadig på sin plads om bord på Spiegel Grove.
Florida – kunstige vrag i solskinsstaten
Det var et spektakulært syn, da Vandenberg blev sænket med eksplosioner i 2009.
Florida – kunstige vrag i solskinsstaten
I denne ramme på bagdækket har en af Vandenbergs kanoner siddet monteret.

Florida

kunstige vrag i solskinsstaten

Tekst og foto: John Bantin
Florida byder på mange forskellige dykkeoplevelser fra huledyk i nord til tropiske rev i syd. Men vi har i denne artikel sat fokus på nogle solskinsstatens største og mest berømte vrag, der alle er sænket med vilje til glæde for dykkere.

Ligesom i Las Vegas, hvor amerikanerne ikke går af vejen for at bygge tro kopier af fx Venedig, Rom eller Luxor, så sænker de vrag i Florida til den store guldmedalje. Der er sænket hundredevis af vrag langs østkysten for at styrke revsystemet og for at beskytte kysten mod erosion. Længere nede ved The Keys, er vragene dog udelukkende sænket for at glæde dykkere.
Med få miles’ mellemrum vil du se det velkendte røde flag med den hvide diagonalstribe, som amerikanerne bruger til at indikere dykkercentre. I et land med så meget kystlinje er det lidt ironisk, at der er så få stater, der byder på god dykning. Florida er USA dykkestat nummer et, og i den disciplin, der handler om at pode kysten med vrag, er Florida dygtigere ens de fleste.

Havet omkring The Keys er ekstremt lavvandet. Du kan dykke på koralrev uden at gå meget dybere end seks meter og vandet er normalt gin-klart og badet i sollys. Det er et perfekt sted at lære at dykke. Men Florida er sårbar over for effekten af blæst og det var lige netop, hvad vi oplevede, da vi ankom. Havet var mælkehvidt og sigtbarheden var stort set ikke eksisterende. Det bekymrede mig nu ikke så meget, da jeg havde planlagt at dykke på vrag, der lå uden for revsystemet. Problemet var blot at komme derud i den hårde sø.
Hvis man ser bort fra Oriskany ud for Pensacola, er Vandenberg verdens største skib, der er sunket med vilje til glæde for dykkere. Det er et enormt vrag, som ligger på dybt vand i nærheden af Key West.

Alt er stort
General Hoyt S Vandenberg ligger på 43 meter, ca. 10 km ud for kysten. Hun var oprindeligt et troppeskib, men blev omdannet til missilovervågningsfartøj. Det er derfor hun har de to gigantiske radarparaboler om bord, der gør hende genkendelig for dykkere. Hun ligger naturligvis på ret køl – det ville have været dumt at sænke hende på andre måder. Mange andre spændende detaljer er bevidst blevet skåret af og anbragt andre steder på vraget, for at sikre at der er en jævn fordeling af interessante ting at spotte.
Der er anbragt syv-otte permanente nedstigningsliner langs vragets længde, så de typiske amerikanske two-tank dives (altså dykketure med to dyk efter hinanden) kan let udføres på forskellige dele af vraget simpelthen ved at flytte dykkebåden mellem dykkene.

Man kan let tilbringe en uge på dette vrag. Alt er stort. Vraget er 162 meter langt, så det er lidt af en præstation at nå at se det hele.
Der er komplicerede maskingeværfundamenter man kan svømme rundt om, og selvom det indre af vraget er fjernet, er det ret interessant at bevæge sig ind i overbygningen, hvor man ofte møder Floridas berømte goliath-havaborrer, der hænger ud her om dagen.
Vanderberg blev stedt til hvile i sin vandede grav midt i 2009, så vraget er endnu ikke rigtigt for alvor blevet koloniseret af dyrelivet, men det er begyndt at ankomme.
Store stimer af småfisk samles i sølvskinnede skyer omkring skibets øverste dele...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet