DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Reportage  Reportage
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Eleverne stiller op til debriefing efter veloverstået træning.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
En frømand har sin særlige kompetence i eller ved vandet, men der indgår også faldskærmstræning i uddannelsen.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Frømænd er eksperter i at bevæge sig uset rundt, Om nødvendigt draperer de sig i tang.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Frømanden holder øje med tre parametre: tid, retning og dybde. Og så går det ellers bare derud af – op til fem kilometer ad gangen.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
En af frøernes opgaver er at borde skibe. Det kan enten foregå fra gummibåde eller direkte fra vandoverfladen.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Dragt DUI med feederventilen siddende på låret i stedet for på brystet, hvor den kommer i vejen. I øvrigt bruges den sjældent. da maksimaldybden sjældent overstiger et par meter, er det ikke nødvendigt med luft i dragten. Ved nitroxdykning til større dybder, bruges ventilen på låret. Der er ikke støvler i dragter, så den kan bæres med kampstøvler udenpå neoprenfødderne.
Frøperspektiv - besøg i en lukket verden
Al gang foregår i løb. Udrustningen skal klargøres til næste træning, men heller ikke her kan eleverne ikke slappe af.

Frøperspektiv

– besøg i en lukket verden

Tekst Cecilia Vanman Fotos Jesper Kjøller og Frømandskorpset
I de 50 år Frømandskorpset har eksisteret, er kun omtrent 265 personer kommet gennem nåleøjet og blevet operative frømænd. Det vidner om, at man skal være gjort af et ganske særligt stof. Korpset har alle dage være præget af hemmelighedskræmmeri, men i anledning af jubilæet i juni fik DYK lov at besøge frøerne på deres hjemmebane i Kongsøre ved Isefjorden.

De fjendtlige undervandsangreb under anden verdenskrig på allierede skibe og havneinstallationer var knusende. Da krigens regning blev gjort op, var det denne effektive form for krigsførelse, som gav inspiration til en lignende specialenhed i Danmark. Forsvaret gav i 1957 nogle få, men dygtige, danske militærfolk med stor erfaring fra Churchills Special Operations Executive (SOE), til opgave at forme det, der blev til Søværnets Frømandskorps. Starten ved idylliske beliggende barakker ved Kongsøre i Nordsjælland, var dog ikke let uden meget materiel at gøre godt med. De spritnye frømænd måtte snarrådigt ”langtidslåne” materiel fra andre enheder, som faldskærme og springestøvler. Med største opfindsomhed måtte de modificere udstyr, så det passede til deres specielle undervandsbrug. Fra lidt kan komme meget blev lektionen. Det blev til ideen om den kreativt tænkende frømand, der sammen med udvælgelsesprincipperne og træningsmetoderne blev grundstenene i en dansk specialenhed, som skulle blive blandt verdens ypperste. Denne sommer fejrer Frømandskorpset med uforandret ånd, dog tilføjet moderne ledelsesstrategier, sit 50 års jubilæum.

En lukket verden
Med havudsigt, bløde sofaer, fjernsynshjørne og vægge fyldt med plaketter og symbolflag, ligner rummet ved første øjekast mest af alt hyggelokalet i en traditionel sejlklub. Men zoomer man lidt ind på væggene, kan man se, at objekternes symbolsprog, trods et strejf af det maritime, er lidt ud over det sædvanlige. Dolke over kryds på våbenskjold, metalskilte graveret med hilsner fra US Navy Seals, våben monteret over en bar, der er dekoreret med skudhuller og et maskingevær snittet i træ hvorpå der står ”Tillykke”. Tilsammen vidner genstandene om, at brugerne af dette lokale har et lidt andet forhold til aktiviteter i vand end den gængse sejler. Tonerne fra en stille Metallica-sang lister sig ind fra rummet ved siden af, men bliver pludselig afløst af højlydte skud fra et sted ude mellem de grønne træer. Et modsætningsfyldt, men passende stemningsbillede er ved at være komplet: den idylliske udsigt hedder Isefjorden og stedet er Kongsøre. Vi er på besøg hos Søværnets Frømandskorps. Vi krammer vores kaffekopper lidt ekstra hårdt i starten for hvert skud, der lyder, men vænner os forbavsende hurtigt til baggrundsstøjen fra øvelserne et eller andet sted i terrænet.
Jesper er med for at fotografere, men har han allerede indrømmet, at det ligeså meget er for at få et sjældent kig ind i ganske speciel og ofte lukket verden. Han har, ligesom jeg selv og mange andre dykkere, en fascination af de gådefulde specialenheder, som opererer under vand. Myterne om dem er ligeså mange, som mystikken omkring deres arbejde er stor.

Tot
Vi venter på oversergent Tot eller Peter Andersen, som han hedder i det civile. Han er korpsets dedikerede mediemand, og den ene af kun to frømænd, som står frem offentligt. Ellers foretrækker de at være...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet