DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Vrag  Vrak
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Ved Les Péniches d’Anthéor ligger vragdele fra to pramme delvist sammenblandede.
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Havålevraget har fået sit navn på grund af dets nysgerrige indbyggere.
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Flyvraget efter en Grumman F4 Wildcat ligger på ryggen på 50 meters dybde.
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Indvendig i Donator er der masser af bevoksning.
Franske favoritter – bienvenue sur les épaves!
Man kan stadig se mekanismen i flyvragets haleror.

Franske favoritter

– bienvenue sur les épaves!

Tekst Mike Busuttili Fotos John Bantin
I juli og august kan man tilbringe hele dagen i bilkøer med turister på vej til og fra strandene langs den franske Riviera. Så er det bedre at være ude på havet – eller endnu bedre under overfladen på et dejligt vragdyk. Der er nemlig masser af fremragende vrag ved Côte d’Azur. Vi tager dig med til et par af favoritterne.

Der er hundrede og atter hundrede tilgængelige skibsvrag langs Frankrigs Middelhavskyst. Men jeg har efterhånden opgivet tanken om en dag at komme til at dykke på dem alle. På den anden side har jeg et par favoritter, som jeg hellere besøger igen og igen, frem for at tage chancen med mindre tilfredsstillende vrag, der måske i virkeligheden bare er et område med udspredte rester.
Jeg indrømmer blankt, at jeg har en favorit. Blot en kort tur fra havnen på øen Porquerolles ligger fragtskibet Donator – medmindre du sejler en anelse for langt. Så kommer du nemlig til vraget Sagona.
Jeg husker tydeligt mit første dyk på Donator, der i virkeligheden burde omtales som Prosper Schiaffino. Det var det klassiske drømmevragdyk – et opretstående skib fyldt med røde viftekoraller og store sværme af fisk.
Som regel er vraget synligt allerede når du starter nedstigningen. Dækket ligger på omkring 40 meter, hvilket typisk giver mulighed for en svømmetur fra stævnen til den afbrækkede agterdel uden for meget dekostraf. Hvis du absolut vil besøge skruen, der er nedlejret i sandbunden på 48 meter, kommer du til at hænge længere på dekompression under din dekobøje. Det er nemlig lokal skik at udføre dekostop flydende i frit vand.
Området omkring stævnen har masser af glimrende Kodak moments. Der er fx en styreplads og en ekstra skrue, hvor du kan få din makker til at posere.
Førnævnte Sagona er vraget af et andet fragtskib, der også kaldes Le Grec. Om muligt et endnu smukkere dyk. Vraget ligger i to dele, men normalt dykkes der på den forreste og centrale del, der tilbyder glimrende muligheder for at svømme gennem åbne passager og der er masser af liv.
Selv om anden verdenskrig var slut i efteråret 1945, var minefelterne endnu ikke blevet ryddet. Begge skibe var så uheldige at komme for tæt på minerne i havet ud for den sydvestlige spids af Porquerolles.

Vildkatte og havål
Ikke langt fra dette område i bugten ud for Le Lavandou ligger et fremragende flyvrag. Det er en Grumman F4 Wildcat, der var i tjeneste hos Royal Navy, men som endte sine dage her i 1950. Vraget ligger på ryggen på omkring 50 meter, men er rimelig intakt. Langs flyskroget er det en række glughuller, der giver mulighed for et kig ind til det uforstyrrede interiør. Jeg kunne ikke se så meget, men jeg prøvede at placere min blitz i det ene hul og mit kamera i det næste for at se hvad jeg kunne få med.
Da jeg fik fremkaldt filmen kunne jeg ane noget engelsk tekst på det, der lignede brændstoftanken. Desuden kunne jeg tydeligt se en kæmpe havål, der havde taget bopæl i vraget.
Nu vi taler om havål, så ligger der lige nordvest for Isle de Bagaud et vrag, som hedder Tantine. Dette særegne fartøj er en pram med en kran monteret i stævnen. Hun ligger på 48 meter, så det er ikke overraskende, at mange dykkere har troet, at de hallucinerede, når de pludselige fandt sig selv ansigt til ansigt med op til ti bidske havål,...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

DYKNING I FRANKRIG
Man skal ikke mange år tilbage før certifikater fra amerikanske dykkeorganisationer ikke blev accepteret i Frankrig, men de tider er heldigvis forbi, og i dag er der fx masse af PADI-centre i Sydfrankrig. Fransk lovgivning forlanger dog stadig, at dykkeoperatører kræver en godkendt lægeattest fra udenlandske dykkere. Franske dykkere dykker gerne dybt og dekompressionsdyk hører til dagens orden. Især lidt ældre dykkere dykker ofte i udstyr, og efter principper, der efter vores begreber absolut har kendt bedre tider. Men undervurder dem ikke – de franske dykkere er generelt gode og veluddannede, og de har jo trods alt opfundet fritidsdykningen...
Hold fast i dine egne procedurer og grænser, og vær sikker på, at turen går til steder, der matcher dit erfaringsniveau. Det kan ikke anbefales at dykke fra kysten. Selv om det er let og billigt, er der ikke meget at se. Det er til gengæld en oplevelse at være med på en fransk dykkebåd med franske dykkere. Det er ofte en familieudflugt, hvor alle deltager i dykkeaktiviteterne – inklusive ældre madammer og gråsprængte messieurs med fine moustacher.
Se en liste over PADI-centre i området på:
www.padi.com

Læs også