DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fantastiske klippeformationer, huler, kanaler og kløfter præger landskabet ud for Las Salinas.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Alle dykkene afsluttes på det lave klippeplateau langs kysten, hvor stimer af sardiner jages af barracudaer – og en enkelt dykker.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
En stor gammel metalbøje, der er sunket ved Barranco, giver læ til en af områdets store og ret tamme havaborrer.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
De lidt golde klipper uden særlig meget bevoksning giver området et særligt præg.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Denne enorme skorpionfisk lå inde i bunden af en hule ved dykkestedet El Portal – portalen.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Den hvidøjede variant af murænen ser jo drabelig ud, men dens syn er faktisk ikke særlig godt og den er ganske fredelig.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Deep Blue Divings RIB ligger fortøjret ved en bøje, hvor dykket starter og slutter. Herfra er der kun få minutters sejlads tilbage til centeret.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Hvert dyk starter med en briefing på dykkercenteret inden man med udstyret på spadserer den korte vej ned til bådene.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Endnu en RIB forlader dykkercenteret med et hold dykkere på vej til nye eventyr.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Ved Las Salinas har der i århundrede været udvundet salt på den gammeldags facon. Produktionen foregår stadig.
Fuerteventura – sol, salt og blæst
Rundt på øen kan man se de gamle og pittoreske vindmøller. Her tager et par ældre landsbyboere sig en siesta i skyggen fra en af dem.
1 af 12

Fuerteventura

– sol, salt og blæst

Tekst og foto Jesper Kjøller
Måske betyder Fuerteventura stærke vinde på spansk. Men en mere romantisk forklaring på navnet stammer fra den franske erobrer Jean de Béthencourt, der efter at have indtaget øen i starten af 1400-tallet udbrød: Que forte aventure! Altså hentyder navnet enten til en vindblæst ø eller til store eventyr. Jeg køber gerne begge forklaringer efter at have tilbragt en uge med dykning på en af de mindre kendte Kanariske øer.

Da charterflyet fra Kastrup svinger ind over øen, og jeg kaster det første blik ud over de golde, vulkanske højdedrag, slår det mig, at Fuerteventura nærmest ligner Sinai-halvøen. Ligesom en indflyvning til Sharm el Sheikh, ser jeg brunlige afrundede højdedrag og sandede, øde ørkenområder så langt øjet rækker. 

Det eneste grønne, jeg får øje på inden touch down i lufthavnen ved hovedstanden Puerta del Rosario, er et par kunstvandede golfbaner langs atlanterhavskysten. De ligger som frodige oaser og ser helt malplacerede ud i al deres grønne overflod. Indtrykket af en gold og barsk ø forstærkes under den 45 minutter lange bustur til familie- og sportsresortet Playitas, hvorfra jeg den næste uges tid skal udforske Fuerteventuras dykning. 

Playitas er én stor legeplads for både børn og voksne. Uanset om man er til golf, tennis, cykling, vægttræning, svømning eller måske det hele på én gang, er det største problem næsten, hvilke af de mange tilbud, man skal vælge at kaste sig over.

Men selv om der er mange andre aktiviteter, der frister, er jeg her først og fremmest for at dykke, så jeg henvender mig straks på Playitas’ dykkercenter, hvor vi får lagt en plan for ugen. Centeret drives af Big Blue Diving. Deres hovedkvarter ligger i Caleta de Furste, men de har også dette satellitcenter på Playitas og endnu et lille, nystartet center i Corralejo længere mod nord.

Dykkercenteret ligger bekvemt og centralt midt i Playitas’ anlæg og få minutters gang fra poolen der bruges til prøvedyk og uddannelse, og fra stranden, hvorfra dykkene finder sted. 

Den tyske pige Saskia Müeller er dykkerinstruktør på Playitas, men hun pendler også efter behov mellem Deep Blue Divings to andre centre. Hun foretrækker dog at undervise på Playitas, for som hun siger: – Gæsterne her er som regel i god form og er lette at instruere. De er velkoordinerede, fordi de ofte er dygtige til fx tennis eller golf. Og så er de friske om morgenen, fordi de ikke har været ude hele natten. Det er ikke altid tilfældet med turisterne andre steder på øen.

Husrevet

Dykningen fra Playtias’ strand er fin, hvis man skal have sig et enkelt dyk eller to under sit ophold. Det er et relativt lavt stranddyk, præget af typisk atlanterhavsliv. På husrevet ser vi fx blæksprutter, nøgensnegle, muræner, ildorme og talrige havruder. Overalt ser man påfuglegylter (turkish wrasse eller Thalassoma pavo), der vel nærmest kan kaldes Atlanterhavets gråspurv. Der er nu ikke noget gråt over denne prangende og spraglede fisk. Stopper man op og kratter lidt i den sparsomme bevoksning, styrter gylterne til og guffer i sig.

Det er fint nok, men skal man dykke for alvor på Fuerteventura, så vil de lokale Playitas-dyk hurtigt miste deres tiltrækning. Så har Big Blue-hovedkvarteret i Caleta de Furste meget mere at byde på. Centeret ligger blot 30 minutters bilkørsel væk, og centeret arrangerer transporten fra...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også