DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Fuerteventura – vindenes ø
Havaborre og pilrokke ved Small Moray Reef.
Fuerteventura – vindenes ø
Havenglen er en fladtrykt hajart, der er svær at finde, når den ligger gemt i sandet.
Fuerteventura – vindenes ø
Baracudastime ved Big Moray Reef.
Fuerteventura – vindenes ø
En sort muræne titter frem ved Morro Jable.

Fuerteventura

– vindenes ø

Af John Liddiard
Hvis du vil på kombineret vindsurfing- og dykkerferie, er Fuerteventura en interessant mulighed. Landskabet vidner om blæsende forhold, især i sommerhalvåret. Men du behøver ikke være surfer dude for at få en udbytterig ferie. Her kan du nemlig altid finde dykkesteder i læ og under overfladen belønnes du med smukke blæksprutter, muræner, masser af makroliv og elegante havengle.

Jeg ankommer til Corralejo for igen, igen at høre den klassiske kommentar: Du skulle have været her i sidste uge. Rent faktisk så har hver uge i de seneste par måneder været gode. Det forklarer min vært Kristof fra Punta Amanay Divecentre, alt imens vi kører nordpå fra lufthavnen. Men den stormagtige vind tager til.
Om morgenen står det klart, at Kristofs bedste dykkesteder i strædet mellem Fuerteventura og Lanzarote ikke er en mulighed.
– Er Fuerteventura ikke en smule vindomsust til dykning? har folk spurgt, når jeg fortalte dem, at jeg planlagde en dykkerrejse til øen. Når alt kommer til alt, så er øen kendt som et supergodt sted at rejse til, hvis man er wavesurfer, vindsurfer eller kitesurfer.
Jeg ville så forklare, at der ikke var nogen grundlæggende årsag til, at Fuerteventura skulle være mere eller mindre forblæst end andre af de Kanariske Øer. Der er blot det ved det, at de andre Kanarieøer er blevet mere populære som dykkemål. Dykningen på Fuerteventura er simpelthen blevet overskygget af alle de surfer-bumser, der flokkes her.
Navnet Fuerteventura skulle angiveligt være spansk og betyde stærk vind, men det hævdes også, at navnet stammer fra den gang, da Jean de Bethancourt erobrede øen og beskrev dens topografi som fort aventure eller barsk eventyr.
Kristof lytter til vejrudsigten. Vejret ved Corallejo skulle gerne se bedre ud om et par dages tid. Vi er på en ø, så der må jo findes et eller andet beskyttet sted. Svenske Roland, en af Deep Blue Dive Centres ejere i Caleta de Fuste, og den overordnede koordinator af min rejse, fortæller at plan B er klar til at blive iværksat. Mit værelse i Las Marismas får ændret reservationsdatoerne, og Rolands kollega Lothar kører mig tilbage sydpå.

Caleta de Fuste
Caleta er en komplet kontrast til Corallejo. Med fralandsvind fra den beskyttede havn, kan vindsurferne stadig have det sjovt, og havet er fladt, vandet er typisk blåt og forholdene er perfekte til dykning.
Jeg tager med på eftermiddagsdykket ved Barranco, et pænt stykke vulkansk rev, hvor en gammel navigationsbøje udgør et mindre vrag. Det nederste af klippevæggen er dybt undermineret, og giver skjul til havaborrer og pilrokker. Tæt ved en pynt har undermineringen været så gennemgribende, at et helt hjørne er brækket af og har efterladt en smal snoet kløft i bruddet. Det må være sket for længe siden, for kløftens kanter er eroderet helt runde og glatte.
Enhver, der har besøgt Deep Blues stand på en dykkermesse, vil have lagt mærke til de detaljerede illustrationer af dykkestederne, der er på standens gulv, og som giver et godt indtryk af sceneriet, dog i lille skala.
Alle stederne ligger under fem minutter fra dykkercentret, bortset fra Horizonte, der ligger 20-30 minutter væk med båd.
Dette sted blev opdaget, efter at jeg sidste gang var på øen, så efter en stille aften på det nærliggende Barcelo Hotel, var det et oplagt morgendyk....

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også