DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Göteborg

Tekst: Frederik Isakson Foto: Alex Dawson

De fleste danskere, der dykker på den svenske vestkyst, kører tværs igennem Göteborg på vej til fx Lysekil eller Strømstad. Men hvorfor ikke dykke i selve byen? Vi fik to lokale dykkecentre til at vise os deres bedste dykkesteder syd og nord for havneindløbet og det skulle vise sig at området sagtens kan måle sig med skærgården længere mod nord.

Da vi nærmer os Göteborg og Hönö vandrerhjem, hvor vi skal bo et par dage, blæser der en stiv vind. Det eneste positive ved vinden er, at den opløser det grå skydække, der er på vej øst fra. Den stærke vind er dog bekymrende. Kommer vi overhovedet til at kunne dykke? Vi spejder ud over havet fra en klippe og det ser ikke lovende ud. Men skam få den, der giver op. Dette er ikke vores første forsøg. Vi har været her før, men måtte opgive det på grund af vejret. Håber vejrguderne tilsmiler os lidt mere denne gang.

God mad
Vandrerhjemmet som vi skal bo på og som tilhører Hönö Hotel, ligger centralt nede ved havnen og standarden er helt i orden. Der er Pizzeria i huset og en thai-restaurant lige om hjørnet. De laver helt fantastisk thaimad til en meget overkommelig pris. Egentlig er det ingen restaurant, men snarere et vindue, hvor man bestiller sin mad, som man kan hente et kvarter senere. Den er bestemt et besøg værd.

Vi bestemmer os for at tage et sent eftermiddagsdyk i solens sidste stråler. Det blæser for meget til at dykke på Hönös yderside, hvor de bedste dyk findes, så vi bestemmer os for at forsøge i en bugt ved et færgeleje. Det er dejligt at komme i vandet, men ellers er det ikke et spektakulært dyk på nogen måde. Sigten er bedrøvelig. Vinden og bølgerne har dækket alt i et lag af snavs. Men vi nyder at være i vandet og benytter lejligheden til at trimme udstyret inden morgendagens dyk. Mens Alex prøver at tage et par billeder i aftenlyset, ligger jeg og studerer en maskeringskrabbe, der kravler frem over et tangblad.

Nordlige skærgård
Hönö er en smuk ø i Göteborgs nordlige skærgård og den er måske mest kendt for sin Hönökage. Det lykkedes os at finde nybagt Hönökage til morgenmad i det lokale supermarked.

Efter et solidt morgenmåltid, begiver vi os til det lokale dykkecenter: Äventyr og Tång, som ligger længst ude i Hönö Klova havn. Dykkecenteret består af en lille butik og et større rum med en sofa og kort over egnen. Der hænger også beskrivelser over et stort antal af de dyk, man kan udføre i området. I direkte tilslutning til det store rum, er der to enklere værelser med køjesenge til leje. Jhermy Olausson, som ejer centeret, fylder vores flasker og vi taler lidt om mulighederne.

– Som det ser ud nu, bliver det nok lidt af en rystetur, men vi tager den lille båd, så går det nok.

Centeret ejer to både. Den ene er den store Cyklop med glasvindue i bunden, men den er for stor til det antal dykkere, der er på centeret så tidligt på sæsonen. Ud over den, har centeret også en langstrakt, åben aluminiumsbåd med en stor påhængsmotor på. Det er den, der skal sejle os ud til Trubaduren.

Klog af skade fra andre dykketure i skummelt vejr, tager vi tørdragter på og lukker dem allerede på land. Det viser sig at være en god idé, da det bliver en gyngende rutsjebanetur ud...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også