DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Vrag  Vrak
Giannis D – CDWS præsenterer: ægyptiske vrag
Giannis D ligger i to dele parallelt med Abu Nuhas. Spredt ud over bunden finder man stadig rester af lasten, der bestod af tømmer.
Giannis D – CDWS præsenterer: ægyptiske vrag
Bagenden af vraget hælder ca. 45 grader, hvilket kan forvirre lidt, når man svømmer indvendigt. Bemærk det store D på skorstenen.
Giannis D – CDWS præsenterer: ægyptiske vrag
For dykkere med erfaring og rutine i vragpenetrering er maskinrumet en rigtig lækkerbidsken. Det er ofte fyldt med glasfisk og der er mange detaljer at udforske.

Giannis D

CDWS præsenterer: ægyptiske vrag

Giannis D er et af de bedst kendte vrag langs revsystemet Shaab Abu Nuhas i det nordlige Rødehav. Fartøjet ligger let tilgængeligt på en dybde, der passer rekreative dykkere perfekt. Men en maksimal dykkedybde på omkring 26 meter har nitrox-dykkeren masser af bundtid til at udforske vraget. Selv om noget af vragets struktur er gået lidt i smadder efter 28 år på bunden, har Giannis D efterhånden været i søgeren hos mange undervandsfotografer i Rødehavet. Flere af de mere heldige fotografer har kunnet inkludere delfiner i deres billeder af Giannis D. De kommer nemlig ofte forbi i dette område.
Det 100 meter lange fragtskib blev bygget af Kurushima Dock Company i Imabari, Japan, og blev søsat i 1969 under navnet Shoya Maru. Med to lastrum, et deplacement på 2.932 tons og en diesel-firetaktsmotor med seks cylindere, skød hun en fart på 12 knob.
Skibet skiftede navn til Markos i 1975,  men endte med at hedde Giannis D efter af være blevet solgt i 1980 til Dumarc Shipping and Trading Corporation i Grækenland.

Ikke alle detaljer om Giannis D’s forlis i 1983 er kendte. Arkiverne nævner fx ikke noget om navnet på kaptajnen, der havde ansvaret for ulykken, men angiveligt skulle han være en erfaren herre med masser af rutine i at manøvrere i Rødehavet.
I hvert fald navigerede han den 19. april 1983 skibet gennem Suez-kanalen og frem mod Gubal-strædet. Giannis D var undervejs fra den kroatiske havneby Rijeka med kurs mod Saudi-Arabien og derefter Yemen med en last af udsavet tømmer. Kaptajnen mente, at alt var i den skønneste orden og overlod  kommandoen til sin næstkommanderende for at trække sig tilbage til sin kahyt. Vidner så, at Giannis D pludselig afveg fra sin udstukne kurs og knalde lige ind i den nordvestlige hjørne af Shaab Abu Nuhas for fuld kraft.
Giannis D er nu brækket i tre separate sektioner: stævn, midskibs og agter, og det hele ligger næsten parallelt med revet. Det er muligt at penetrere vraget, men det kan være snævert visse steder, og det er let at miste orienteringen, da hele strukturen ligger med 45 graders vinkel.

Højdepunktet for de fleste besøgende dykkere er maskinrummet og skorstenen, men også det enorme skrog, der er overbegroet med stenkoral. Hvis havet er roligt, er det også værd at besøge vragets stævnsektion, der ligger i noget lavere vand og er dækket med et flot lag af koral.
Vraget og det nærliggende rev er et paradis af variation af marint liv. Du vil se skorpionfisk, papegøjefisk, muræner, glasfisk og sommerfuglefisk, og hvis du er heldig, kommer der en skildpadde eller en legesyg delfin forbi.
Abu Nuhas har i alt fire vrag, og kan nå både med liveaboard eller dagbåd fra Hurghada eller El Gouna.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også