DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
Der er også klovnfisk på den anden side af Rødehavet – og også her flirter de med fotografen.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
En trodlhummer sidder i en blødkoral og venter på, at et måltid skal komme forbi.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
En langnæset falkefisk, der for en gangs skyld har bevæget sig væk fra sin viftekoral.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
Et rejeøje rummer et helt univers, når man ser det helt tæt på.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
Farasan Banks dækker et område på 800 km2 og kun få dykkere har været her.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
En blomsterhave af læderkoraller med åbne tentakelkoner.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
Piskekoralkutlingen er svær at fange, men når det lykkedes er den et fint motiv
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
Kommer man helt tæt på papegøjefisken, afslører den psykedelisk kulører.
Saudi-Arabien – Farasan Banks, som Rødehavet var engang
De hængende svampe er unikke og fænomenet bliver studeret af marinbiologer.

Saudi-Arabien

– Farasan Banks, som Rødehavet var engang

af Christian Skauge
I Det levende hav fra 1963 skrev Jacques Cousteau, at Farasan Banks ud for kysten af Saudi-Arabien var ”et af de mest fascinerende områder som blev besøgt på den første Rødehavekspedition”, og han var betaget af ”det overvældende undervandsliv”. Det var derfor ikke sært, at forventningerne var store, da vi tog på en rejse, for at opleve Rødehavet som det var engang.

Farasan Banks ligger omtrent 300 kilometer syd for Jeddah på østbredden af Rødehavet, og det er vægdykning som gælder her: På øst- og vestsiden af de små øer, falder revet brat ned til 70-80 meter og nogle steder er det så dybt som 500 meter. På nord- og sydsiden af øerne er der som oftest lavere plateauer med sand.
Væggene er fulde af liv. Her findes uberørte skove af enorme viftekoraller, piskekoraller, der snor sig som proptrækkere ud fra væggen, buske af sort ædelkoral og store bundter af røde piskekoraller. Farverige blødkoraller strækker sig mod lyset, og selve væggen er dækket af stenkoraller, hver og én unik i både form og farve. Ikke en kvadratcentimeter er ledig, og de forskellige farver og former danner et patchwork, som savner sidestykke på land.
Enkelte steder finder vi store overhæng og dybe sprækker og huler. I skyggen under koralhovederne sidder kønne små nøgensnegle, søpunge, svampe og blødkoraller, og lige pludselig kigger en muræne eller en blæksprutte ud på os. Nu og da haster en dragefisk væk fra vores luftbobler, og ser man godt efter, finder man små porcelæns-krabber, rejer og troldhummere i korallerne.

Flotte formationer
Undervandslandskabet er storslået. Dybe kløfter i koralvæggene slipper sollyset ned på dybere vand, og lyset glitrer i hundredvis af blanke fiskerygge, når en stime hestemakreller farer forbi. Nogen steder forsvinder væggene ned i det blåsorte dyb under os – andre steder svæver vi vægtløst over store plateauer dækket med sand. Vi ser pilrokker og skildpadder. Barracudaer og trevaller hænger stille med gabende munde over en pudsestation og lader pudsefiskene tage sig af den nødvendige rengøring. Store vifterkoraller står på skråningen mod dybere vand, og vinker lokkende mod os i strømmen. Over alt sker der noget – hele tiden.
Saudi-Arabien besidder omtrent 75 % af østkysten i Rødehavet, men alligevel er der ikke mange, som får mulighed for at dykke her. Det olierige land har ikke haft samme behov for at skaffe sig indtægter fra turisme som for eksempel Ægypten, og tidligere har det mest været vestlige gæstearbejdere og nogle få ”indfødte” som har dykket i dette fantastiske område. I de senere år er dykkeindustrien dog begyndt at få fodfæste, og Dream Divers er et af kun i alt tre firmaer, der har tilladelse til drive liveaboards i saudisk farvand.

En regnbue af fisk
Alle som har været i Rødehavet ved hvor utroligt mange farvestrålende fisk, som findes der. Det er herligt at svæve over bunden og se stimer af snappere og fanebarser brede sig ud under dig, og se farvespillet over revet, som et kalejdoskop af fisk. Ude i det blå kommer en stime med 15-20 enorme bulehoved-papegøjefisk. De glider forbi, kikker nervøst på om og fortsætter op langs kanten af revet, hvor de begynder at græsse på algerne som en flok bøfler. En stor barracuda hænger urørligt oppe under overfladen og venter på et passende bytte, mens myriader...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også