DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Great Barrier Reef – i en klasse for sig
Et af de 2900 rev, der tilsammen udgør verdens største revsystem.
Great Barrier Reef – i en klasse for sig
Blæksprutter egner sig dårligt til fotos. Der skal næsten video til for at yde dem retfærdighed når de skifter farve og form.
Great Barrier Reef – i en klasse for sig
Lytter man efter, kan man tydeligt høre papegøjefiskens kæber raspe alger af korallerne.
Great Barrier Reef – i en klasse for sig
De stor potato cods har givet navn til et af Australiens mest berømte dykkesteder.
Great Barrier Reef – i en klasse for sig
Heldigvis er den hvidtippede revhaj så nysgerrig, at man ofte kan få billeder af den helt tæt på.

Great Barrier Reef

– i en klasse for sig

Af Marie Davies

Rejsen dertil er lang, men verdens største revsystem ud for Australiens østkyst garanterer interessante oplevelser. Derfor er det med på mange dykkeres ønskeliste for næste rejse. Vi rapporterer fra et berømt hjørne af verden.

Før eller senere opdager folk, at jeg har boet i Cairns et helt år. Så følger en syndflod af spørgsmål: Hvad er det bedste sted at dykke? Er Great Barrier Reef virkelig så storslået?
Stort er det i hvert fald. Det er verdens største tropiske revsystem og med en overflade omtrent på størrelse med Japan, består det af mere end 2.900 rev. For dykkere er det altså en ordentlig mundfuld. Der findes masser af dagture til nærliggende rev, men skal du virkelig opleve det bedste, så er der ingen vej uden om en dykkesafari i tre, fire eller helst syv dage til de ydre barriererev.
De yderste områder hviler langs kanten af kontinentalhylden og det er kun et mindre antal både, der arrangerer turer dertil, cirka 100 sømil fra Cairns nordpå til Ribbon Reefs. Der kan dykkere udforske isolerede koralsøjler, vægge, tidevandskanaler, sandede oaser, kløfter og lavtliggende koralhaver.
På menukortet findes en overflod af tropiske fisk, pelagiske arter, muræner, skildpadder, revhajer, gigantiske napoleonsfisk og de berømte potato cods ved Cod Hole plus kæmpemuslinger, stenfisk og skorpionfisk.
For en gangs skyld får også snorklere del i morskaben, da næsten alle dykkestederne kan prale med lettilgængelige, lave revområder. Som prikken over i’et indgår en flyvetur i en del af rejserne. Man flyver i lav højde over de fantastiske rev fra Lizard Island tilbage til Cairns.
Jeg har været ude på de yderste rev mange gange og flere af rejserne foregik om bord på safaribåden Spoilsport, der drives af Mike Ball Dive Expeditions. – G’day mate og velkommen om bord. Sådan lyder den første hilsen på båden og kort tid efter følges den op af et glas champagne, et par lune småretter og en tallerken saftig frugt. Ingen dum måde at indlede ferien på.

Fiskemagneter
Skuden er ikke ny, men hun er rummelig og bekvem. Med en længde på 30 meter har hun en 11 mands besætning og de er alle helt opsatte på at gøre turen så mindeværdig som mulig for de 29 passagerer. Der er et stort dykkedæk og et kamerabord og der er masser af plads i salonen og spisestuen, men kahytterne er en anelse små (hvis man ikke har booket en af luksussuiterne). Næsten alle har egen toilet og bad, og det er begrænset., hvor meget tid, man tilbringer i sin kahyt. De fleste dykkere holder til på soldækket, hvor de arbejder på deres kulør eller udfylder deres logbog. Maden om bord lader ikke meget tilbage at ønske – den består af en endeløs række af delikatesser.
Rejsen ud til Ribbon Reef No 3 kan sommetider blive noget urolig, men det er snart glemt, når man hopper i på det første dyk ved Flare Point. Det er et udtjekningsdyk, så man kan forvente sig en afslappet svømmetur gennem lave koralhaver fyldt med farvestrålende fisk. Fiskemenuen omfatter muræner, trompetfisk, musketerfisk, kuglefisk, havaborrer, papegøjefisk, sommerfuglefisk, aftrækkerfisk og en lille stime barracuda. Altså stort set alle de sædvanlige mistænkte i den tropiske...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også