DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Norge  Norge
Gulen – Tæt på naturen
Man er tæt på naturen, når man bor på Gulen. Dagen igennem ændrer lyset sig over fjorden og fjeldene.
Gulen – Tæt på naturen
Eremitkrebs lever primært af blåmuslinger, som de finder på relativt lavt vand.
Gulen – Tæt på naturen
Ferndale ligger fra otte meter ned til omkring 40. Længere nede kan man se vraget af Parat.
Gulen – Tæt på naturen
Man er tæt på naturen, når man bor på Gulen. Dagen igennem ændrer lyset sig over fjorden og fjeldene.
Gulen – Tæt på naturen
Gulen er et rent slaraffenland for nøgensnegle-entusiaster. Over 40 arter er der fundet på husrevet. Her er det en af de mest udbredte, Flabellina lineata.
Gulen – Tæt på naturen
På væggen lige foran centeret finder vi de flotte rørorme på ca. 20 meters dybde.
Gulen – Tæt på naturen
Gulen er ikke bare makro og vrag. Man kan også få stillet sulten, hvis man hungrer efter vægdykning.

Gulen

Tæt på naturen

Tekst og foto: Stefan Beskow
Et let regn siler ned over den stille vandoverflade, da Klas pludselig peger ud over fjorden og udbryder: Se der! Ganske rigtigt – mørke finner bryder vandet og varm udåndingsluft står op som en røgsøjle fra de fem små marsvin, der tager deres daglige svømmetur lige foran Gulen Dykkercenters bro. Hvis dette er en forsmag på, hvad vi kommer til at opleve over de nærmeste dage, så bliver dette en tur, der bliver svær at slå!

Vi er netop ankommet efter en kort flyvetur på godt en time fra København til Bergen. Men desværre har vi overset, at hurtigfærgerne ikke havde så helt så generøse fartplaner og kun har en afgang om søndagen, så vi måtte bare vente sammen med vores imponerende oppakning af baggage og kameraer i Bergen i ca. fire timer. Heldigvis (eller uheldigvis?), fandt vi en McDonald’s hvor vi og vores udrustning kunne fordrive tiden, blandt Big Macs, milkshakes og børnefamilier.
Eftersom vi stadig er i marts måned bliver det hurtigt mørkt og vi vil naturligvis ikke gå glip af et natdyk på ”husrevet” foran dykkercentret. Selv om vi er lidt rejsetrætte vågner vi dog hurtigt i det fem grader varme vandt. Vi har hørt, at det er algeopblomstring på store dele af den norske kyst, så vi bliver ekstra glade, når vi glider igennem sprænglaget på ti meters dybde og mærker, at strålen fra lommelygten skærer som en kniv gennem vandet og vi opfatter genstande mere end 15 meter væk – på et natdyk! Her i marts og april er det primetime for nøgensnegle i nordiske vande, og vi ankommer lige efter en temauge med nøgensnegle, som centret har arrangeret. Hele 42 forskellige arter lykkedes det deltagerne i temaugen at finde – alene på husrevet! Dette er vist lidt af en rekord i følge Ørjan på dykkercentret. Ganske rigtigt er der nøgensnegle overalt og vi ser nok omkring ti forskellige arter på vores dyk. Desuden ser vi rørorme, der tilsyneladende trives på væggen ud for centret på 20 meters dybde. Eremitkrebs, rejer og diverse småfisk svømmer vi også forbi, men højdepunktet for mig bliver en ringbug (Liparis liparis), som tror den gjort sig usynlig i et tangblad. Desværre skræmmer jeg den, når jeg lidt uforsigtigt kommer for tæt på med en blitz, der bliver desværre ikke til noget billede. Derimod blinker blitzene fra os fire svenske fotografer, så man kunne tro, at man befandt sig på et diskotek, i stedet for et godt stykke under overfladen i en norsk fjord, når vi på alle tænkelige måder forsøger at dokumentere alt det makroliv, som skjuler sig på husrevet. Et rigtigt godt dyk er det og en fantastisk mulighed at have så god og lettilgængelig dykning som fotograf. På med udstyrer, nedad broen og så er du på dykkestedet! Efter godt 70 minutter begynder kulden dog at trænge sig på og det er på tide at afslutte dykket. Over en godnatøl en halv time senere er vi alle enige om, at vores besøg er begyndt på den bedst tænkelige måde og at opholdet tegner til at blive noget ud over det sædvanlige.

Norges flotteste vrag
Næste dag står den på vragdyk på Frankenvald, som for ganske nylig blev nomineret til det allerflotteste vrag i Norge af de norske dykkere på www.dykkesiden.no. Vraget ligger på 45 meters dybde på sandbund, men man behøver ikke gå helt så dybt for at få et godt dyk. Dækket ligger jo lavere end kølen (mellem 25 og 35 meter,) og de to master stikker op til 14 og syv meter...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet