DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Hamata & Berenice – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
Hamata & Berenice – CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd
1 af 1

Hamata & Berenice

– CDWS præsenterer: Rødehavet fra nord til syd

Hamata og Berenice er de allersydligste af Ægyptens ferieområder ud mod Rødehavet og kaldes også for Porten mod Afrika. Beliggende omkring 400 km syd for Hurghada er Hamata en favorit som afsejlingssted for safaribåde, der har kurs mod de allerfjerneste dykkesteder i området, deriblandt de berømte rev Daedalus, Rocky Islands og Zabargad såvel som revsystemerne Fury Shoals og St. John’s Reef.
Den nærliggende by Berenice oser af gammel historie. Ruinerne af Semiramis-templet, der blev bygget af Trajan og Tiberius ligger tæt på den moderne by, og længere inde i landet finder man resterne af smaragdminerne ved Wadi Sakait, der var aktive fra farao-tiden frem til romerrigets storhedstid.
Det er en fjerntliggende del af verden at besøge, og dykkere, der opholder sig her, giver afkald på natteliv og shopping, der er udbredt i andre områder. Til gengæld får man ture med kystdykning langt fra civilisationen. Dermed ikke sagt, at besøgende ikke kan nyde komfortabel indkvartering og andre sports- og ferieaktiviteter. Der er også veldrevne, økologisk bæredygtige lejre – de såkaldte eco-logdes. Området oplever en støt og sund vækst i turistudviklingen. Men det meste af kystområdet hører til i Wadi el Gemal National Park, hvor der kun må bygges eco-lodges.
Wadi el Gemal er en af de mest roste og sprudlende nationale marineparker i Ægypten og ligger lige nord for Hamata og Berenice. Området er godt beskyttet af en serie strenge miljøbeskyttelseslove og bevaringsorganisationer. Tidligere kunne man kun besøge området med liveaboard, men nu besøges det også af dagbåde fra omegnen. Stederne omfatter juveler som Qulan Islands, Sha’ab Makhsour, Sha’ab Ossama, Sattaya og Sha’ab Claude.
Sattaya omtales af og til som ”sydens Dolphin House nummer to”. ”Nummer et” er Samadai ud for Marsa Alam. Her danner et stort halvmåneformet rev hjem for en enorm gruppe langnæbbet delfin (Stenella longirostris).
Sha’ab Makhsour er et rev, hvor man jævnligt kan se det største antal forskellige arter af haj i det Røde Hav. Her er der action, og det er kun et dyk for erfarne dykkere. Det er en stor koralsøjle, der falder til ekstreme dybder, og her passerer de største fisk.
Sha’ab Claude er et af de mest kendte dykkesteder i området, og dette rev byder på dybder mellem fem og 25 meter. Her tiltrækkes en syndflod af marint liv. Det er en labyrint af koralkløfter, sprækker og overhæng, der danner fantastiske naturlige lysshows. Svøm tæt på klyngen af viftekoraller, der vokser ud af en hule på 15 meter, og du får måske øje på én eller flere af de i alt fem celebre langnæsede høgefisk, der bor her.
Andre hyppige møder på dette sprudlende rev inkluderer napoleonsfisk, stenfisk, nøgensnegle, krokodillefisk, skildpadder og mange flere. Desuden ser man ofte stimer af vimpelfisk Muller og snapper ses også hyppigt her.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også