DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Biologi  Biologi
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Den gule nøgensnegl, Eubranchus farrani, findes i mindst fire forskellige farverdragter.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Artsbestemmelse af nøgensnegle sker ofte i smukke omgivelser.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Nøgensneglen Acanthodoris pilosa har en oval krop med små tynde udskud på kroppen og den karakteristiske gællekrans bagerst på ryggen.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Aeolida papillosa er en nøgensnegl med de typiske fingerformede rygudskud.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Dendronotus frondosus har typiske grenede udskud, som ser buskede ud, deraf navnet busksnegl.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Cuthona nana lever i et meget specielt miljø. De æder små hydroider, som vokser på eremitkrebsens skal og de klattrer derfor omkring på krebsen.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Denne nøgensnegl, Eubranchus rupium, har været almindelig de seneste fem år, men der er mange, der overser den, fordi den normalt kun findes på en halv meters dybde.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
Eubranchus tricolor er en meget farvestrålende nøgensnegl, der æder hydroider med stor fornøjelse.
Havets små hemmeligheder – nøgensnegle i Norden
På mosdyret, Membranipora membranacea, finder man sommetider store samlinger af nøgensneglene, Onchidoris muricata og Polycera quadrilineata, som guffer mosdyr i sig.

Havets små hemmeligheder

– nøgensnegle i Norden

Tekst og foto: Annika og Klas Malmberg
Kan du huske dit første møde med undervandsverden og hvor glad du blev, da du så din første fisk? Efter et par dyk fandt du måske også en hummer eller en ulk. Du hørte sikkert også om noget, der hed nøgensnegle, men troede måske, at de farvestrålende skabninger kun fandtes i tropiske vande. Da du et antal dyk senere så din første nøgensnegl, blev du sikkert fascineret af, at der findes så farvestrålende små dyr, også i vore egne vande.

Mange mennesker er fascinerede af fugle og prøver at iagttage så mange forskellige arter som muligt. Der er til og med klubber for dem, som har set mere end forskellige 300 fuglearter og der er særlige telefonnumre, man kan ringe til, når udsædvanlige arter bliver observeret. Måske er det lidt den samme samlemani, som tager fat i os dykkere og driver os at finde så mange nøgensnegle som muligt? I stedet for at svømme omkring med kraftige benspark, tilbagelægge store strækninger og nyde landskaberne, stopper du måske i stedet op og kigger på de små krybende nøgensnegle. Jo flere du finder, jo mere interesseret bliver du og pludselig begynder du at lede efter mindre og mindre ting på bunden. Nøgensneglene tiltaler mange dykkere og måske allermest, dem som svømmer omkring med et kamera. Efter et stykke tid, begynder du måske også at lave lister over de nøgensnegle, du har fundet?

Hvad er en nøgensnegl?
Navnet nøgensnegl kommer fra engelsk nudibranch, og hentyder til, at gællerne ikke er beskyttede – de er nøgne. Nudi = nøgen, branchie = gælle. At de voksne dyr mangler skallen gør, at navnet passer endnu bedre. Sommetider kaldes nøgensnegle for undervandssnegle, men dette er et mindre passende navn, eftersom de ikke er nærtbeslægtede med snegle, og dette navn kan derfor være ret misvisende. Nøgensnegle ånder gennem huden og gennem organer på ryggen, som kan se ud som forgrenede buske, tjavsede udskud eller fingerformede stave.

På den forreste del af kroppen sidder to hovedtentakler (rhinoforer), som er nøgensneglenes veludviklede sanseorgan til smag og lugt, men de kan også registrere vibrationer og forandringer i vandtrykket. Hovedtentaklerne kan se meget forskellige ud og de anvendes ofte for at kunne identificere, hvilken art der er tale om. De kan være glatte, knubrede, skivede, forgrenede og kan have forskellige hylstre. Fremme på hovedet kan der også findes mundtentakler og mindre udskud, som udmunder fra den forreste del af fodskiven.
Faktisk har alle nøgensnegle øjne, men de er dækket af hud og kan sommetider være ganske svære at finde. Øjnene er nærmest små pletter af pigment, og dyrene kan kun udskille lys og mørke. Nøgensnegle bevæger sig fremad ved at krybe på deres store fod, som sidder på undersiden. Et par arter kan også lejlighedsvis finde på at svømme ved at bevæge kroppen i bølgende bevægelser eller ved at bruge sine udskud.

Farvestrålende juveler
En farvestrålende snegl uden skal burde udgøre en fristelse for en rovfisk, men alligevel klarer disse små bløddyr sig med livet i behold. Det kan skyldes, at nøgensneglene er godt kamuflerede i samme farve som deres favoritføde. Formen på nøgensneglen kan også være tilpasset, så den matcher underlaget. En farvestrålende nøgensnegl i et farverigt miljø ses ikke så godt og forbliver uopdaget. I andre tilfælde så har de kraftige advarselsfarver, som ses meget tydeligt imod baggrunden, og i disse...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også