DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa

Huledykning

– Mexico

Tekst & Foto: Torbjörn Gylleus

Vandet i den lille pool er knap en meter dybt. Jeg sænker hovedet ned under overfladen, samtidig med, at jeg følger linen med hånden. Er det her virkelig indgangen? Åbningen foran mig ligner mest en brevsprække, men da jeg kommer igennem den lave åbning, åbenbarer der sig et stort rum foran mig. Den bagerste ende af rummet hælder nedad og viser vej til en af de smukkeste huler, jeg har set…

EN GOD PORTION MEXICO
Jeg træder ud fra lufthavnsterminalen og blændes af solen samtidig med, at den fugtige varme omfavner min krop. Jeg kommer direkte fra et koldt Sverige, hvor snekaoset hersker i store dele af landet, så det er noget af en kontrast at stå her i Mexico.

Jeg er på vej mod byen Tulum, der ligger ved kysten 120 km sydpå. Det er helt præcist ti år siden, jeg var her sidste gang, og jeg har længe ønsket at komme tilbage. Bussen triller ind gennem hovedgaden og jeg kan slet ikke genkende stedet. Byen, der dengang var en lille afslappet flække er vokset i alle retninger.

Dykkercentret ProTec ligger centralt, men for at slippe for at slæbe alle mine tasker, tager jeg en taxa det sidste stykke. En af de gode ting ved ProTec er, at de tilbyder indlogering lige over selve dykkercentret, hvilket de kalder ”Base Camp”. Nelson, der er en af de ansatte, tager imod mig og viser mig til mit værelse. Jeg lader taskerne stå på værelset og går en tur ned til hovedgaden for at få lidt aftensmad. Det bliver en god portion Mexico, eftersom tre mariachi-sangere i fuld klassisk mundering træder ind på restauranten og begynder at spille og synge traditionelle mexicanske sange som et akkompagnement til min middag bestående af tacos og gringas med dertilhørende mexicansk øl. Det slår mig, at det stadigvæk er utrolig billigt at spise ude, hvis man vælger den mere enkle mad.

Alt hvad man kan ønske sig
Jeg har svært ved at falde i søvn og på grund af jetlag, vågner jeg tidligt. Jeg udnytter tiden til pakke ud og gennemgå mit udstyr. De to første dage, er planlagt med mindre krævende dyk. Jeg møder Kim og Jakob, der er medejere af dykkercentret. Kim er ansvarlig for den del, de kalder ProTec, der beskæftiger sig med huledykning og teknisk dykning. Jakob, der også er glad for huledykning, styrer ProRec-delen, der har mere fokus på rekreativ dykning. De har begge to arbejdet i branchen i mange år og er meget erfarne instruktører, med et godt ry – særligt i Skandinavien.

Jeg får en rundvisning i dykkercentret, der har alt hvad man kan ønske sig. Her er dykkerbutik, der sælger udstyr og flere klasselokaler. I det rummelige lokale, hvor flaskefyldningen foregår, er der to store nitroxanlæg, helium til teknisk dykning og både enkeltflasker og dobbeltsæt. Faktisk er det sådan, at mange af områdets dykkercentre anvender ProTecs anlæg til flaskefyldning, da det har så stor kapacitet og pålidelig service.

De har også et rebreather-værksted og flere topmoderne UV-scootere til udlejning. Som gæst får man sit eget skab med lås og stikkontakt. På samme etage som Base Camp holder ProRec til. Her arrangeres der uddannelser og ture i åbent vand samt huledykning. Det er muligt at leje alt udstyr man har brug for som rekreationel dykker.

Huledykning og akklimatisering
Mit to ugers ophold starter med et enkelt huledyk i en såkaldt cenote (et sted, hvor en hules tag er...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #43:





SOME images:
Huledykning – Mexico
Huledykning – Mexico
, , , Da jeg er færdig med mit første Cave-kursus, tager Jakob mig med på en tur ned i Nohoch Nah Chich.
Da jeg er færdig med mit første Cave-kursus, tager Jakob mig med på en tur ned i Nohoch Nah Chich.

Læs også