DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Hvor tiden står stille – dykning på Papua Ny Guinea
Overalt gennemskæres Papua Ny Guinea af dybe fjorde, der næsten minder om Norge.
Hvor tiden står stille – dykning på Papua Ny Guinea
PNG er et af de sidste steder på jorden, hvor stenalderen stadig er synlig.
Hvor tiden står stille – dykning på Papua Ny Guinea
En stor stime pinjalo snapper ved Mullins Reef.
Hvor tiden står stille – dykning på Papua Ny Guinea
Ikke underligt, at der findes vandrehistorier om perledykkere, der er blevet fanget af disse enorme muslinger. Det er dog skrøner.

Hvor tiden står stille

– dykning på Papua Ny Guinea

Af: John Bantin

Der hviler intet forhistorisk over anlægget ved Tufi Dive Resort. Men hist og her stikker urgamle kulturer alligevel hovedet frem og under havoverfladen er alt som det altid har været. Og gudskelov for det...

Vi bevægede os forsigtigt frem langs en junglesti med forræderiske trærødder nedsunket i tyk, sort mudder. Det gjaldt om ikke at snuble og slå sig. Jeg funderede over, om vores udflugt i udriggerkano var ved at udarte sig. Vi var startet i en smuk og bred Ny Guinea-fjord. Færden fortsatte op til det sted, hvor en flod løb ud i fjorden. Tidevandet var så lavt, at kanoen gik på grund og vi måtte fortsætte til fods.
Det var der, jeg fik et glimt af en fordækt figur, som sneg sig frem ved siden af os. Han smuttede fra træ til træ og gemte sig blandt pandanasbladene. Han var nøgen, bortset fra en tyk kropsbemaling med sort ler og en eller anden slags ansigtsmaske. Jeg undrede mig over, hvad han havde gang i. Pludselig blev den relative stilhed afbrudt af et skingert skrig. Yderligere en ligeledes afklædt herre hvis øjne var bemalet med en truende rød farve, kom farende tværs over det åbne område, der var dannet af floden. Han fægtede med en stenalderkølle og optrådte på, hvad vi opfattede som en meget skrækindjagende facon.
Det er præcis den slags intermezzoer, man kan forvente sig på den dykkefrie dag, inden man tager flyet fra Tufi Dive Resort i Papua Ny Guinea.
PNG er et af de sidste steder på jorden, hvor folket holder ritualer og sæder fra stenaldertilværelsen i live. Der er stadig byer oppe i bjergene, som aldrig har haft kontakt med moderne civilisation. På Tufi kommer du i nærkontakt med stenalderen.
Anlægget er bygget i fjordlandskabet ved Cape Nelson i Oroprovinsen i PNG. Der lever verdens største sommerfugl, Queen Alexandra Birdwing. Folk rejser også dertil for at kigge på fugle – fiskeørne, næsehornsfugle, sorte palmekakaduer og paradisfugle. I 1700-tallet tilbød sundene og fjordene ideelle ankerpladser for den britiske flådes større fartøjer. Senere blev Tufi kolonialt forvaltningscentrum, og resortet i Tufi var tidligere den lokale station managers bopæl. Under anden verdenskrig havde USA en torpedobådsbase der, og Tufi er stadig hovedkontoret for regionens styrende myndigheder.

Bedste ferie
Turisterne flyves ind i en lille Twin Otter fra Port Moresby. Flyet bremser op på græsset og stopper lige foran lågen ind til resortet, der ligger på en høj klippe. Nedenfor ligger en lille uanseelig fiskehavn og egnens folk kommer ind fra byerne i nærheden og fortøjer deres udriggerkanoer langs den rodede strand. Gæsterne kommer både for at dykke og for at sejle ture i kano.
Jeg så et hold landmænd fra New Zealand begive sig af sted på en tredages færd. De blev eskorteret af guider med padler og iklædt ikke meget mere end en buket blomster. Da de kom tilbage berettede kiwierne, at de havde haft deres livs bedste ferie – og at ingen af dem var blevet bedt om, at squeal like a pig!
Tony og Linda Honey har ejet Tufi Resort i ti år, men chefen hedder Simon Tewson. Han er en typisk godmodig australier, der er vokset op i PNG. Hans vejrbidte ansigt ville få Keith Richards...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også