DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Fijis  Frodige Skove
Magenta slender anthias luzonichthys waitei sværmer over et udspring beklædt med bløde koraller. Dive Site: Namena Reserve

Fijis Frodige Skove

Tekst og foto: Alison Smith

Perfekt omgivet af Stillehavets gigantiske blå vandmasse, er Fiji et tropisk ø-paradis langt fra alt. Som en eksotisk feriedestination byder den på fortryllende øde, hvide sandstrande strøet med kokosnødder, svajende palmer og lune solnedgange.

►  Denne lille prik af et land, en øgruppe på 330 øer, blev dannet af den vulkanske kraft fra den sene eocæn-periode for omkring 35 millioner år siden. Landet har længe haft ry for at være hjemsted for verdens største bestand af blødkoraller og overalt finder man bølgende, bløde koraller, der pryder havbjerge, tinder og vægge. Disse vulkanske undervandsfremspring er spredt rundt om ø-kæden og er gennem tiden blevet omdannet af lag af hård koralkalksten. Til gengæld danner disse farverige skove af nældecelledyr et hjem for et enormt antal fisk og andre arter, der lever i og på revet.

Koraldiversitet
Bløde koraller, Alcyonarians, er et fastsiddende samfund af tusindvis af indbyrdes forbundne polypdyr – det samme som hårde koraller, men uden et calcium-eksoskelet. De bruger ikke fotosyntese til at ernæring på samme måde som deres slægtninge af hårde koraller, og derfor er de afhængige af tidevandsstrømmen til at levere små planktoniske larver til polyppernes mund. Dette er hemmeligheden bag Fijis succes. Geologisk har den vulkanske topologi skabt en dramatisk ujævn havbund, der har drevet strømmen af ​​plankton og skabt iltrigt vand, så et væld af bløde koraller kan blomstre. Og her er det hele skove af bløde koraller, der blomstrer.

Der er anslået omkring 1200 arter af bløde koraller, og af disse er det Dendronepthya, som i sandhed er Fijis signatur-art. Denne busk-lignende koral kommer i et kalejdoskop af farver og koloniserer fremspring, vægge og swim throughs i områder prydet af stærk strøm.

Store hvide skove
Somosomo-strædet, havpassagen mellem Vanua Levu og Taveuni, er domineret af hvid Dendronephytha. Arten er, som de fleste bløde koraller, en "broadcast"-gyder, med individuelle polypper, der frigiver æg og sæd i vandsøjlen i synkronisering. Det er dog også en 'brooder'; med evnen til at befrugte æg internt, før larverne frigives tæt på moderkolonien. Intern befrugtning har ført til store hvide skove.

Dendronepthya har også udviklet den fordelagtige evne til reproduktion via 'fragmentering', hvorved små stykker er i stand til at bryde fri fra moderdyret og genetablere sig i et andet revområde.
Alle bløde koraller opnår struktur og form ved at bruge deres individuelle polypper til at suge vand via deres mund ind i et fælles kanalsystem.

De kan udstøde dette hydrostatiske tryk hurtigt, da alle polypper modtager instruktionen via et neuralt netværk. Denne evne beskytter koralskovene under hårde bølger og andre stressfaktorer såsom algeopblomstring og sediment.

Lilla og hvid dykning
Somosomo-strædets karakteristiske hvide Dendronepthya-skove byder på dykning i verdensklasse. Strømmene på White Wall-dykkerstedet (et 30-40 meter langt site for advanced dykkere, der begynder med en 25 meter swim through) gør, at dykket skal være omhyggeligt timet for at fange polypperne i fuld opblomstring.

Samtidig må det ikke resultere i, at...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Rainbow reef i Somosomo-strædet. Video: Growing a Pair on Fat Susan
Rainbow reef i Somosomo-strædet. Video: Growing a Pair on Fat Susan
Læs artiklen i DYK #69:





SOME images:
Fijis  Frodige Skove, Fijis  Frodige Skove
Magenta slender anthias luzonichthys waitei sværmer over et udspring beklædt med bløde koraller. Dive Site: Namena Reserve
, Fijis  Frodige Skove
The White Wall er et dive site i verdensklasse. Dive site: Somosomostrædet
, Fijis  Frodige Skove
Et farveskift til pink og lilla. Dive site: Somosomostrædet

Læs også