DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
For dem, der endnu ikke har prøvet, kan det forekomme som en tåbelig idé at save et hul i isen og dykke ind under den. Men det kan faktisk være en af de bedste dykkeoplevelser, du kan få i vinterens løb.
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
Ved normale dyk udforsker man som regel bunden, men ved isdykning er det lysspillet under isfladen, der er det mest spektakulære.
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
Mønstret, der er dannet ved at rydde sne i koncentriske cirkler og skrabe lysgader ind mod hullet i midten, hjælper dykkerne med at finde tilbage, hvis de skulle miste kontakten med linen.
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
Linetenderne holder hele tiden linen stram, så de kan opfatte signalerne fra dykkerne. Det trekantede hul gør det lettere at komme i og op af vandet.
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
Isdykning kræver lidt mere planlægning, men er statistisk set en meget sikker aktivitet, hvis den gribes rigtig an.
Isdykning – Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?
Isdykning er en teamaktivitet. Det kræver et større hold af linetendere og sikkerhedsdykkere, hvis det skal foregå på en sikker måde.

Isdykning

– Vinterens store oplevelse eller bare koldt og mørkt?

Tekst og foto Stefan Beskow
Hvis vi er heldige, så får vi igen i år en vinter, der gør det muligt at dyrke en af de mere usædvanlige former for dykning – nemlig den, der finder sted under isen. Men hvad er det, der får dykkere til at save et trekantet hul og hoppe i det? Hvordan gør man det sjovt og sikkert at isdykke? Læs med her.

Formodentlig så det hele ret mærkeligt ud. Solen strålede ned over stenbruddet og isen lå blank. Luften var klar og termometeret viste omkring ti minusgrader. Rundt omkring sad familier og grillede og drak varm choklade. Pludselig dukkede tre tungt udrustede dykkere op med sammenbidte miner, store kameraer og en økse over skulderen.

Da vi ti minutter senere havde hugget en våge i isen og havde bundet diverse liner fast, var det på tide at dykke. Vi hoppede kækt i det noget kølige vand og man kunne næsten høre, at det raslede, da alle tilskuere tabte kæberne. – Hvad har de gang i? Spørgsmålet var tydeligt i deres ansigter! Da jeg havde tømt vesten og sagte sank et par meter ned, kunne jeg kun forundres. Jeg vendte mig opad og betragtede isen. Som en stor hvid ørken bredte den sig ud sig foran mine øjne. Det eneste, der forstyrrede monotonien, var vores våge. I omkring en halv time udforskede vi isen på alle tænkelige måder. Vi vendte os om og gik på isen med hovedet nedad. Vi trak hånden gennem boblerne, som samlede sig under isen, hvor den dannede små pøle af luft. Og vi fotograferede naturligvis hvert eneste kvadratcentimeter af den. Da vi efter dykket stod og snakkede med en kop varm choklade i hånden, var jeg helt sikker. Isdykning er sjovt og jeg vil prøve det igen!

Mit første isdyk har ætset sig fast i hukommelsen. Når man omgås og taler med inkarnerede dykkere, kan det virke som den mest naturligste ting at isdykke. Ovenstående episode viser, at ”almindelige mennesker” ikke rigtig forstår, hvorfor vi udsætter os for det. Men faktum er, at det er en aldeles enestående og helt anderledes oplevelse. Fra den kolde overflade synker du ned i vandet, som faktisk er varmere end vinterluften, du netop har forladt. Sigten plejer at være god, fordi isen på en effektiv måde forhindrer vandbevægelser, der kan påvirke sigtbarheden negativt.

Nedeunder overfladen er det ikke bunden, der er det naturlige at undersøge, men faktisk overfladen og isen, som er hovedattraktionen. At svømme lige under isen og se hvordan boblerne fra udåndingsluften pibler frem, eller at fylde vesten og promenere omkring op og ned, er en ret speciel følelse, og det er noget som burde opleves af flere dykkere. Selv sætter jeg altid i hvert fald én dag af til isdykning hvert år – forudsat at forholdene er de rette, naturligvis. Jeg bør måske tilføje, at vores metoder til udførelse af isdyk er blevet noget mere sofistikerede end de var dengang, da de mest handlede om økser og sammenbidte miner.

Er isdykning for alle?

Er isdykning noget alle kan dyrke? Lad os kigge nærmere på det spørgsmål. Det findes jo naturligvis elementer, som gør isdykning til noget specielt. For det første har vi jo det åbenbare – kulden. Det er koldt om vinteren og du har derfor brug for tøj, der virkelig udfylder sin funktion. Varme, vindtætte jakker, ordentlige sko og en god hue (helst en DYK-hue, naturligvis!). Det er faktisk...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også