DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Praksis  Praxis
10 tips – til effektiv trykudligning
Trykudlign alle luftrum

10 tips

– til effektiv trykudligning

Tekst Jesper Kjøller & Sune Dadda Karma Harms – Foto Sune Dadda Karma Harms m.fl.

Alle mennesker trykudligner adskillige gange i løbet af en dag, uden at være klar over det. Når du synker, strækker du samtidig musklen i ganen og åbner derved øretrompeten (det eustakiske rør), og tillader luft med højere tryk tilgang fra halsen til mellemøret.

►  Dykning udsætter imidlertid dette udligningssystem for meget større og hurtigere trykændringer end det er designet til at håndtere. Derfor er trykudligning en af de grundlæggende dykkerfærdigheder, du skal beherske.
Her giver vi 10 tips til denne essentielle del af din dykning.

1 – Udlign trykket før det gør ondt

10 tips – til effektiv trykudligning
Vi lærte alle som noget af det første, at vi skal trykudligne hele tiden, men i starten har mange en tendens til at undervurdere vigtigheden. Især hvis du har trang passage i dine eustakiske rør, eller lidt hævede slimhinder, kan det være afgørende at trykudligne tidligt, før trykket gør det vanskeligt. Du kan faktisk starte, inden du overhovedet dykker. Blæs forsigtigt luft op i mellemøret ved at holde for næsen mens du stadig har hovedet over vandet. Det giver dig lidt ekstra luft i mellemøret og bihulerne til en start.

2 – Kombiner teknikkerne

10 tips – til effektiv trykudligning
Hvis du har vanskeligheder med at udligne på én måde, så kombiner teknikkerne. Bevæg kæberne, lav synkebevægelser, vip hovedet fra side til side og blæs mod en blokeret næse. Stig lidt op, hvis det ikke virker og prøv igen. Hvis det ene øre driller, så vend det op mod overfladen. Det strækker det eustakiske rør.

3 – Fridyk

10 tips – til effektiv trykudligning
Fridykkere bliver hurtigt ferme til at trykudligne, da de jo i sagens natur skal skynde sig mere end scuba-dykkere. Tag et fridykningskursus eller øv dig på egen hånd, så du lærer at trykudligne under de hurtige nedstigninger, som hører til dagens orden inden for fridykning. Det vil give dig mere overskud, også når du scuba-dykker.

4 – Stig ned med benene forrest

10 tips – til effektiv trykudligning
Hvis du stiger ned med hovedet forrest, er trykket på dine eustakiske rør større end trykket i dine lunger. Det gør det sværere at trykudligne. No limits-fridykkerne stiger af samme grund ned...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs artiklen i DYK #53:

SOME images:
10 tips – til effektiv trykudligning, 10 tips – til effektiv trykudligning
Trykudlign alle luftrum
, 10 tips – til effektiv trykudligning
Kombiner teknikkerne
, 10 tips – til effektiv trykudligning
Forcér ikke

Læs også