DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Her kan man virkelig se naturens enorme kræfter. Isen virker blød, men den er stenhård og ikke spor glat.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Gammaroid aetosaurs. Den bizarre amphipode ligner en pansret tank. Sikke et bæst!
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Bajkalsæl. Det vides ikke med sikkerhed, hvordan havpattedyrerne er endt i Bajkalsøen, der ligger mange hundrede kilometer fra nærmeste kyst.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Efter at have dykket de bedste steder på vores issafari, fortsår vi nu, hvorfor Bajkalsøen kaldes Sibiriens Perle.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Under den forfaldne rustne mole finder vi en gammel kanon.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Selv om isen er gennemskåret af sprækker og revner, er den stærk som stål og flere meter tyk.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Selvom isen er flere meter tyk, er den så klar, at man kan se lige igennem den.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
De stejle skråninger er dækket af den særlige grønne svamp, der er typisk for Bajkalsøen.
Isdykning i Bajkalsøen – Vodka, sauna og kolde gys
Det koster flere timers hårdt arbejde med kædesaven, men det er besværet værd.

Isdykning i Bajkalsøen

vodka, sauna og kolde gys

Tekst: Eline Feenstra Foto: Rene Lipmann

Her i hjertet af Sibirien finder man et mærkeligt fænomen. Godt skjult bag høje bjerge har Moder Jord dannet en kløft og skabt verdens dybeste sø, hvor 20 pct. af planetens ferskvand er opmagasineret. Det er vinter og søen er frosset til stilhed. Kun en isnende vind suser over overfladen. Men for os er det på tide at dykke.

Det tager omtrent en time at køre i bil fra Sibiriens hovedstad Irkutsk til Bajkalsøen. Landskabet er øde og det forekommer endeløst, men alligevel er det overraskende farvestrålende. Jord i lysgule toner giver farve til de gnistrende snevidder, og i det fjerne er bakkerne dækket med vintergrønne vækster og taiga. Det er smukt og fredfyldt.
Gennadij Misan sidder på førersædet og nyder synet af landskabet. – Ready, guys? Spørger ham med et varmt smil. Bilen klatrer op over den sidste bakke og foran os ligger nu den ældste og største sø på planeten – Bajkalsøen.
Det er som om vi bliver slået omkuld. Alt bliver mere intenst, farverne, luften og den russiske musik fra radioen. Lyden af sten, som slår op i køretøjets sider på grusvejen. Gennadij sætter kursen mod strandkanten, og inden vi når at tænke, kaster han Mitsubishi’en ind i en piruet. Det er utroligt! Helt friktionsfrit snurrer bilen rundt om sin egen akse. Isen er så stærk som stål. Den er lyseblå og er dækket med vertikale sprækker, som danner en hvid labyrint i denne usædvanlige underverden.
En minut senere ankommer Tatiana Oparina. Tatiana og Gennadij er indehavere af Baikal Tek, den største dykkeoperatør i området. Hun trækker et campingbord ud og fylder det hurtigt med lokalt brød med bacon og sennep. Russisk gæstfrihed ville ikke være gæstfrihed uden vodka, og fire små kopper står fyldte til randen. Vi stænker et par dråber på isen for at ønske held og lykke. Det er en gammel tradition, fortæller Tatiana. Den søde vodka og den skarpe sennep åbner straks alle mine sanser op. Nu kan jeg for alvor mærke den iskolde vind, der blæser i mit ansigt. Jeg er midt i Sibirien!

Dykkesafari
Bajkalsøen ligger i den sydlige Sibirien mellem Irkutsk Oblast i nordvest og republikken Burjatien i sydøst. Byen Irkutsk ligger tæt på søens sydlige kyster og udgør Østsibiriens største økonomiske centrum med en omfattende industrisektor. Landskabet er ganske gråt og består hovedsagelig af fabrikker og sovjetiske boligblokke. Byen har dog fået en vis charme fra de farvestrålende kirker og den smukke Angara-flod.
Vi begiver os bagud i tiden, når vi forlader storbyen og i stedet bliver omgivet af det landlige miljø, hvor vores dykkesafari udspiller sig. Sammenstuvede i to enorme jeeps rejser vi fra sted til sted for at dykke i unikke miljømiljøer. Om natten bor vi i primitive samfund, som består af traditionelle huse, der kaldes isbas. En Isba er et træhus, som stadig opvarmes med gammeldags kaminer. En banya – en russisk sauna – giver ekstra varme og varetager samtidig en vigtig social funktion i samfundet. Om dagen spiser vi på isen, men om aftnen spiser vi middag sammen med lokalbefolkningen.
Vores første dykkested hedder Olkhons Vorota, og ligger på den sydlige kyst af Olkhon, Bajkalsøens største ø. Her bor regionens oprindelige befolkning, burjaterne, efterkommere af nomadestammerne i Mongoliet. De fleste af befolkningen i Irkutsk...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også