DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Israel – fra syd til nord
Selvom de møder tusindvis af dykkere, er delfinerne på Dolphin Reef stadig nysgerrige og legesyge, når man besøger dem i deres indelukke.
Israel – fra syd til nord
Der er ikke noget synligt liv i Det Døde Hav – deraf navnet. Men saltkrystallerne, der dannes langs bredden og på bunden er en attraktion i sig selv. Dykning i havet er kun for absolut rutinerede dykkere, men man kan sagtens snorkle.
Israel – fra syd til nord
Ved Caesarea kan man opleve historiske og arkæologiske dyk med genstande fra romertiden til moderne skibsvrag.
Israel – fra syd til nord
Moses Rock er ikke større end ti meter i omkreds, men man kan svømme rundt om klippen masser af gange og hele tiden opleve noget nyt.
Israel – fra syd til nord
Efter at have udtjent sin værnepligt som missilbåd i den israelske flåde, ligger vraget Sahil nu ud for Eliat og er efterhånden ved at være et af de mest populære dyk langs de kun 12 km kystlinje mod det nordlige Rødehav.
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
I samme land kan man opleve meget varieret dykning. Fra Rødehavets tropiske former og farver – som fx øjet af denne papegøjefisk, til Middelhavets mere tempererede arkæologiske oplevelser ved havnebyen Caesarea.
Israel – fra syd til nord
I modsætning til Jerusalem, hvor man oplever historiens vingesus, er Tel Aviv en moderne og vestlig orienteret storby med shopping, business og natteliv.
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
Israel – fra syd til nord
Ingen rejse i Israel er komplet uden et besøg i den historiske gamle by i Jerusalem.
1 af 11

Israel

– fra syd til nord

Tekst og fotos Tobias Friedrich
Israel har gennem historien været omdrejningspunktet i mange kulturer og det gennemsyrer stadig det daglige liv i en grad, så man ofte glemmer landets skønhed. Den lille stat mellem Europa og Mellemøsten har grænser til tre meget forskellige have – Middelhavet, Rødehavet og Dødehavet. Her kan både dykkere og kulturelt interesserede rejsende få deres lyst stillet.

Det er julen 1969. Det regner i havnebyen Cherbourg, der ligger på den franske atlanterhavskyst. Fem missilbåde lister ud af havnen i tæt tåge og sætter kursen mod syd. Bådene var tænkt til den Israelske stat, men på grund af seksdageskrigen, herskede der en embargo mod Israel, og franskmændene havde besluttet ikke at levere bådene, selv om de var betalt. 

Den situation vil Israel ikke finde sig i, og de planlagde derfor at kapre bådene, så måtte det briste eller bære. Efter en dramatisk sejlads gennem Gibraltarstrædet og tværs over Middelhavet, ankom missilbådene endelig til Israel, hvor de gjorde tjeneste i mere end 20 år. Efter at den israelske flåde i starten af 90’erne besluttede at pensionere skibene, købte Israels dykkerforbund et af fartøjerne og sænkede det for at skabe et godt vragdyk ved Eliat i det Røde Hav. Vraget hedder Satil og er i dag et af de mest berømte dyk langs den kun 12 km lange kystlinje som Israel har ned mod det Røde Hav ved Eliat. 

– De fleste dyk finder sted mellem Eilat og den ægyptiske grænse, forklarer David Vered, som er manager på Manta Diving Centre, der ligger på hotellet Isrotel Yam Suf. – Alle dykkestederne ligger inden for gåafstand eller de kan nås efter en kort køretur med vores shuttle service, fortæller han.

En af de andre attraktioner på listen over Eilats dykkesteder er Moses Rock. Det er navnet på en lille klippe, der ligger omgivet af hvid sandbund. Den er omkring ti meter bred og ligger ikke dybere end omkring otte meter. Her omkring klippen har hundredevis af forskellige arter fundet deres hjem blandt de smukke formationer af både hårde og bløde koraller. Selv om man kan svømme rundt om klippen flere gange på et dyk, ser man stadig nye ting ved hver rundtur. 

Vraget Satil og Moses Rock hører helt sikkert til den bedste dyk i Eilat, mens de andre dyk let overgås af det bedste, af det som Ægypten kan byde på længere mod syd. 

Eilat passer bedst til begyndere, der gerne vil have en afslappet dykkeferie. Dykkestederne er ret lave og der er stort set ingen strøm, hvilket også gør området ideelt som uddannelsesplads. 

Dolphin Reef er en anden attraktion. Her kan man dykke med otte delfiner i en stor indhegning i det sydlige Eilat. Delfinerne lever i fangenskab, men mellem 1996 og 2002 havde de faktisk mulighed for at svømme ud. De valgte dog alligevel med jævne mellemrum at svømme tilbage igen, hvor de blev fodret. Desværre blev de også fodret (forkert) af andre, så man måtte beslutte at lukke dem inde igen for at beskytte dem. Men Dolphin Reef er stadig en populær turistmagnet og der kommer folk fra hele verden for at svømme med de venlige delfiner, der tilsyneladende nyder hver dag med nye besøgende. 

Jordens dybeste sted 

På vej nordpå fra den sydligste del af landet, krydser man Negev-ørkenen.

–Negev er et af de tørreste steder på kloden og den...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også