DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Kamuflage - Tavshed er guld
Denne ottearmede blæksprutte har ikke kamufleret sig så den ligner baggrunden. Alligevel er den svær at få øje på, for den ligner en ensfarvet havsvamp midt i en allerede broget forsamling.
Kamuflage - Tavshed er guld
Først er de der ikke... Så er de der... Så er de der ikke... Nu er de der igen! Stimen af bajonetfisk (Aeoliscus strigatus) afgør selv om den vil være synlig. Fra siden er bajotnetfisk umulige at få øje på.
Kamuflage - Tavshed er guld
Pygmæsøhesten (Hippocampus bargibanti) ligner til forveksling den hornkoral, den lever på. Den har oven i købet knopper, der minder om de slumrende koralpolypper.
Kamuflage - Tavshed er guld
Kakaduefisken (Ablabys taenianotus) vajer i strømmen som et vissent blad. Ved at flytte sig en smule ad gangen i takt med strømmen, sniger den sig ind på byttet.
Kamuflage - Tavshed er guld
Er der fare på færde, så er det bare ned med hovedet og stå helt stille. At trompetfisken så har samme farve som koralrankerne gør bestemt ikke noget.
Kamuflage - Tavshed er guld
Øjet hos denne beaufort’s krokodillefisk (Cymbacephalus beauforti) er forsynet med frynser, der slører øjets konturer.
Kamuflage - Tavshed er guld
Ambon skorpionfisken (Pteroidichthys amboinensis) har praktisk taget hår i øjnene. De hårede udvækster skjuler øjnene, der ellers kan afsløre den over for byttedyr.

Kamuflage

- Tavshed er guld

Tekst: Per Forup Larsen; Foto: Jesper Kjøller og Per Forup Larsen
Man forbavses gang på gang over det utrolige liv, der udfolder sig på et tropisk rev. Men ud over de altid sprudlende og iøjnefaldende livsformer, der står på tæerne af hinanden for at gøre opmærksomme på deres eksistens, så er der utroligt mange dyr, som man aldrig ser – med mindre man gør en ekstra indsats for at finde dem. Det er havets mestre i kamuflage

Jeg lå med mit kamera og prøvede at fokusere på tre dværgdragefisk, der tilbragte dagen i en åben, forgrenet koral som kalkuner, der sover i et træ, da en algebevokset pind på bunden ved siden af min hånd pludselig svømmede et lille stykke bort. Jeg glemte hurtigt alt om dværgdragefisk for at finde ud af, hvad den mystiske pind var for noget. Der gik lidt før jeg fik øje på pinden igen og ved nærmere eftersyn kunne jeg pludselig se et øje, brystfinner mv. Det var en fløjlsfisk (Paraploactis cf. obbesi).

Kamuflage eller mimicry

Kamuflage er meget udbredt i dyreriget, og ikke mindst under havets overflade.

Kamuflage vil ofte sige, at en organisme har en farve, der gør, at den smelter sammen med sine omgivelser, hvilket også kaldes kryptisk farvetegning. Kroppens form og overfladetekstur medvirker også tit til at kamuflere en organisme. Ottearmede blæksprutter benytter sig af begge dele. De kan ud over at skifte farve så de ligne deres omgivelser til forveksling, også fremtrylle knopper og torne i huden, så de ligner en knoldet eller takket koralblok.

Visse livsformer har ikke sådanne egenskaber, men kan alligevel kamuflere sig ved hjælp af forklædning. Det gælder fx maskeringskrabber, der placerer søanemoner, svampe eller andet ovenpå deres rygskjold for at smelte sammen med omgivelserne.

Formålet med kamuflage er simpelthen at forsvinde i omgivelserne. Det kan enten være byttedyr, der vil undgå at vække rovdyrs opmærksomhed, hvilket kaldes protektiv kamuflage. Det kan også være rovdyr, der ikke ønsker at alarmere de byttedyr, som de lurer på, hvilket kaldes aggressiv kamuflage. Eller kamuflagen kan tjene begge formål.

Kryptisk farvetegning er ikke den eneste måde at forsvinde på. Stimefisk benytter sig ofte af såkaldt disruptiv farvetegning. De har til tider en kontrastfyldt stribet tegning, der gør det svært for rovfisk at fokusere på en enkelt fisk i stimen, fordi den stribede farvetegning opløser fiskens form. Hos nogle af koralrevets farvestrålende fisk fungerer fiskenes kulørte farvetegning faktisk også som kamuflage. Læs mere om dette i DYK nr. 11/2005.

Der findes også organismer, som efterligner andre organismer ved at ligne disse til forveksling. Dette kaldes mimicry. Nogle forfattere opfatter kamuflage som en form for mimicry og det kan faktisk ind imellem være svært at afgøre om der er tale om kamuflage eller mimicry.

Modskygge

En af de mest udbredte former for kamuflage hos fisk, er det vi kalder modskygge. Den findes hos de fisk, der bevæger sig i det åbne vand både i stimer og enkeltvis. Disse fisk har sølvblanke sider, der spejler vandet omkring dem, hvilket gør dem svære at se på afstand. Ryggen har en mørk farve. Det gør fisken svær at se fra overfladen, hvor havfugle er på evig jagt efter en godbid. Men går man helt tæt på, viser det sig, at mange af dem, fx havruder, har kulørte farver i form af...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også