DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Kap Verde – ørige under forvandling
Fotogene fiskerbåde trukket op på stranden på Sal.
Kap Verde – ørige under forvandling
W Der er meget speciel og særpræget arkitektur på Sal.
Kap Verde – ørige under forvandling
P Guineagryntefiskene er de typiske revfisk ved Kap Verde og de holder til i kæmpe stimer.
Kap Verde – ørige under forvandling
De røde soldaterfisk og de orange bægerkoraler på overhænget sikrer fine farver i Atlanterhavet.
Kap Verde – ørige under forvandling
Styrhuset på vraget efter Boris er stadig fuldt udrustet.

Kap Verde

– ørige under forvandling

Af John Bantin
Den atlantiske øgruppe Kap Verde er nu i et par år blevet kaldt den næste store dykkedestination. Vi har besøgt øen Sal for at finde ud af, om der er noget om snakken.

Hvilket gudsforladt sted dette er! bemærker C3PO tørt. R2D2 blipper og blåpper som svar. Deres redningskapsel er netop nødlandet på planeten Tatooine. Location for indspilningen af denne scene fra George Lucas’ første Star Wars-film tilbage i 1970’ene var den tunesiske ørken.
Rødehavsveteraner taler stadig om den gang, da Na’ama Bay blot var en øde strand omgivet af ørken. Hvis du vil være medlem i klubben Jeg var der længe før..., så har du stadigvæk chancen på Kap Verde-øerne. Men du skal nok skynde dig.
Sals skyline brydes af tårnhøje byggekraner, og der er allerede masser af charterflyvninger til øen. Byggekapløbet raser, men indtil videre er Sal fortsat en ørken. Kap Verde er en øgruppe i Atlanterhavet ud for Senegal. Dens historie er tæt knyttet til slavehandelen, fordi det var på disse øer, at man placerede tilfangetagne mennesker fra Vestafrika, indtil de kunne sejles over Atlanten til den Nye Verden, hvor de blev solgt som slaver i slutningen af 1500-tallet. Passatvinden blæser konstant her og den gjorde det til et perfekt sted for sejlskibe at tage deres skrøbelige menneskelige last om bord.
Hundrede år senere behøvede skibene ikke længere at gøre holdt ved øerne, og den økonomiske nedtur blev fuldbyrdet, da al slavehandel stoppede i 1876. I den mellemliggende periode var øerne blevet udsat for angreb fra pirater.
Det har aldrig været et godt sted at leve. Kap Verde, der tidligere var den ene halvdel af Portugals koloni Portugisisk Guinea, oplevede den første ud af mange tørkeperioder i 1742. Indførte geder havde fået lov til at græsse frit på den i forvejen sparsomme vegetation, og det forvandlede øerne til ørken. Halvdelen af indbyggerne døde af sult. Andre emigrerede til det portugisisktalende Brasilien.

I opgang
Situationen lysnede, da Storbritannien begyndte at benytte øerne til opfyldning af kul på deres nye dampskibe i 1800-tallet. Kap Verde lå desuden perfekt for skibe, der skulle krydse Atlanten og som havde brug for at proviantere og få foretaget reparationer.
Det er fortid nu. Kap Verde blev uafhængig i 1975 og i dag er øgruppen blevet det næste store hit for europæiske ferierejsearrangører på grund af det billige byggeri. Tørken har været et konstant problem for disse øde og vindomsuste øer, men nu ser det lysere ud. Man er begyndt at producere ferskvand fra havvand i moderne afsaltningsanlæg, og Kap Verde opnår stadig mere popularitet verden over blandt vind- og kitesurfere på grund af sine helt perfekte forhold for disse sportsgrene. Verdensmesteren Josh Angulo fra Hawaii bor her. Dykningen er ligeledes på vej op.
Christian Melville, der ejer et dykkecenter her, er en interessant type. Han er en glad, blond franskmand, der oprindeligt var professionel racerkører, som stod på medaljepodiet hele 109 gange i løbet af sin karriere. Han kørte Ford Formula for Jim Russell School, var testkører i Rootes Team og kørte en Sunbeam Imp i Monte Carlo...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også