DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Profil  Profil
Klaus Poulsen – fornemmelse for farer
Klaus Poulsen foran rigshospitalets MR-skanner, der bruges til at skanne kroppen med. MR står for magnetisk resonans og skaber et stærkt magnetfelt, som det, der omgiver jorden. I tennisbolden ligger en møtrik og i stedet for at falde nedad forsvinder bolden vandret ind gennem maskinens kraftfelt, når den slippes.
Klaus Poulsen – fornemmelse for farer
Tidligere åbnede man de døde med skalpel, men i dag kan mange obduktioner foretages foran computerskærmen. Med de moderne skannere behandles informationerne i en computer der rekonstruerer kroppens indre tilstand. Man kan derved afsløre uregelmæssigheder.

Klaus Poulsen

– fornemmelse for farer

Af Rasmus Sangild
De fleste ved, at dykning indebærer en vis risiko. Men de færreste har så alsidig en forståelse for, hvad der kan gå galt under vandet som retsmedicineren Klaus Poulsen. Han har i mange år obduceret de dykkere, der er omkommet i danske farvande og har efterhånden opnået en god fornemmelse for de faremomenter, der er til stede under vandet. Men det afholder ham ikke fra selv at være en passioneret dykker.

Vil du ha’ kaffe?, spørger Klaus Poulsen efter at vi har hilst på hinanden. Den hvide kittel står åben og inden under bærer han en T-shirt, hvor de midterste bogstaver i ordene retmedicinsk afdeling er synlige.
– Ja tak, svarer jeg. Ved køkkenbordet står en kollega, som Klaus Poulsen rækker forbi, for at få fat i lågen til skabet med krus.
– Jeg banker lige den her op i hovedet på dig, siger han tørt og tilføjer så – Vi ligger lidt lavt i obduktioner for tiden. Kollegaen dukker sig smilende og man fornemmer, at omgangstonen på Retsmedicinsk er en anelse morbid, men det er vel ikke mærkeligt, når man tilbringer det meste af sin dag blandt afdøde artsfæller. Klaus tager kaffen og vi går ned på hans kontor. På hånden har han en blank dykkecomputer. – Det er en af dem, der kører trådløst til flasken, og så har den kompas indbygget, forklarer han. Klaus Poulsen er retspatolog og dykker. Siden 1992 har han registreret samtlige dykkeulykker i Danmark.
– Det store problem er at skelne mellem almindelig luft og forrådnelsesluft. Der er altid mere luft i en død, end der er i en levende, også selv om det ikke er mere end en halv time siden døden er indtrådt. De bakterier, der laver forrådnelsen, udvikler nogle gasarter. Et af de store problemer, når man snakker dykkere, er, at liget skal lades urørt, når man laver et retslægeligt ligsyn. Dykkere har hyppigst våddragter på og selvom det er det, der er formålet med den – er den desværre også vældig god til at holde på varmen hos en død person. Selv hvis man putter ham i et kølerum, så rådner han hurtigere og bliver hurtigere grøn, end én, der ikke har en våddragt på. Så vi ser næsten altid noget, der kunne ligne luftembolier – altså luftbobler som ved lungesprængning, men det er falske fund. Der er nogle internationale opgørelser bl.a. fra Australien og Canada, der viser, at mange er døde af lungesprængninger, men det er forkert og noteres fordi de ikke får analyseret luften. De ser en masse luft og så ved de ikke bedre. Man må tage nogle luftprøver og analysere dem, før man kan konkludere, om det er almindelig luft eller forrådnelsesluft. Hele ideen med det her er jo ikke bare at opklare dødsårsager, men også at forebygge dødsårsager. Ofte er årsagen uforsigtighed eller manglende instruktion og årvågenhed. Typisk dør man enten af en luftemboli og kvæstelser i lungerne, eller drukning. Men som dykker i Danmark, dør man som regel af drukning.

Drukningens fem stadier
Omsluttet af vand er der ind imellem langt op til sollyset, træerne og planterne, der sørger for at mennesker kan trække vejret. Går noget galt og man befinder sig på dybt vand uden adgang til livgivende luft, er det ikke svært at forestille sig hvad udgangen er. Drukning hører ind under den medicinske betegnelse, der kaldes kvælningsdød. Hvad døden indebærer, er der efterhånden mange forskellige bud på, men spørger man Klaus Poulsen, holder han sig til at redegøre for forløbet op...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også