DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Den lille og sjældne Yonaguni-hest bliver omkring 112 cm høj. Den lever vildt på øen.
Den lille og sjældne Yonaguni-hest bliver omkring 112 cm høj. Den lever vildt på øen.

Okinawa

– Yonaguni

Tekst & Foto: Atle Ove Martinussen

Jeg er fuldstændig overvældet af dette dykkersted, som har så meget mystik og uafklaret historie over sig. 

Yonugani Island – Den Mystiske Juvel
Naha bliver en kort mellemstation, da jeg hurtigt drager videre på mit eventyr i Okinawa. Turen går nu videre med et lille fly til Yonaguni Island. En ø som i nyere tid er blevet omkranset af mystik pga. af fundet af et større monument under vandet.

Yonaguni er den vestligste beboede ø i Japan. Her bor omkring 1800 mennesker på den 28 km2 lille ø, som kun knap kan ses på verdenskortet. Øen byder på en gennemsnitstemperatur på 24 grader og et smukt tropisk regnskovsklima. September er den mest våde måned, og juli er den tørreste måned. Jeg har hørt, at når man besøger Yonaguni, må man unde sig selv en tur øen rundt og forbi Japans vestligste punkt, Cape Irizaki hvorfra man, på en klar dag, kan se til Taiwan.

Jeg sidder i den lille flyvemaskine og kigger ned mod en kort stribe asfalt, som er øens landingsbane og bliver nervøs for, om den nu er lang nok til en vellykket landing. Flyets hjul rammer landingsbanen og stopper selvfølgelig i tide. Min nervøsitet bliver gjort til skamme, og mine tanker vandrer hurtigt hen på den dykning, jeg glæder mig til at opleve omkring Yonaguni. Jeg har læst på lektien og ved, at der er mere 70 dykkersteder at vælge imellem. Hele året rundt kan man bl.a. se stimer af barracudaer, tunfisk og skildpadder. I sæsonen fra april til september er der både marlin og sejlfisk omkring øen og fra december til april kan man opleve store stimer af hammerhajer. Jeg glæder mig og kan ikke helt få tankerne væk fra det mystiske undervandsmonument, som jeg snart skal opleve.

En sjælden hest og en flaske sake
Jeg kan ikke hoppe i vandet med det samme, da jeg lige er steget af flyet, så jeg starter mit besøg med en tur i bil øen rundt. Jeg nyder synet af det spændende og varierede landskab gennem bilruden, men jeg vil gerne mærke naturen og vi gør derfor et stop og går en tur langs kystens klippelandskab, inden vi kører videre. Jeg sidder og kigger ud af vinduet, da vejen drejer, og vi kører forbi en flok små heste, der nysgerrigt kigger på mig. Det er den sjældne Yonaguni-hest, som er på størrelse med en pony. Der findes mindre end 200 individer af denne sjældne hesterace i Japan. I gamle dage blev Yonaguni-hesten brugt til jordbrug og til at transportere tømmer. Den moderne teknologi har overflødiggjort hesten, og i 1975 var der kun 59 eksemplarer tilbage. Der blev derfor gjort en indsats for at bevare racen, og i dag er bestanden som sagt nået op på 200 heste. Hestene lever vildt på øen, og med lidt held kan du se dem, når du bevæger dig rundt på øen. I dag er hesten er en turistattraktion og et symbol for Yonaguni.

Øen er også kendt for sine tekstiltraditioner og sakebryggerier. De mest kendte sake-mærker er ”Donan” og ”Maifuna” (som betyder en flink person). Bryggerierne tager imod besøgende, hvilket jeg udnytter, da turen alligevel går lige forbi.

Jeg kommer indenfor og ser produktionsprocessen og bliver tilbudt...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Scuba Diving : Yonaguni Island - 2016
Scuba Diving : Yonaguni Island - 2016
Læs artiklen i DYK #2:





SOME images:
Yonaguni
Yonaguni
, Den lille og sjældne Yonaguni-hest bliver omkring 112 cm høj. Den lever vildt på øen.
Den lille og sjældne Yonaguni-hest bliver omkring 112 cm høj. Den lever vildt på øen.
, Selvom her kun er 1800 indbygere, har Yonaguni sin egen lufthavn.
Selvom her kun er 1800 indbygere, har Yonaguni sin egen lufthavn.
, Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om at ”monumentet” må være bearbejdet af mennesker ...
Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om at ”monumentet” må være bearbejdet af mennesker ...

Læs også