DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Rejse  Resa
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin
Den flyvende fæstning ligger ved foden af citadellet i Calvi. Bagkroppen er brækket af, men forenden er stadig i god stand.
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin
Der er kun få minutters sejlads med RIB fra havnen i Calvi til dykkestederne.
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin
Korsika – Fransk ø i italiensk solskin

Korsika

– Fransk ø i italiensk solskin

Tekst og foto Jesper Kjøller
Korsika er både lidt fransk og lidt italiensk, men allermest er øen korsikansk. Korsika domineres af bjerge, der rejser sig stejlt på hele den vestlige side af øen. De bratte og takkede klipper fortsætter under vandet og danner dramatiske og maleriske scenerier.

Korsika ligner en knyttet næve med en udstrakt pegefinger, der stikker op i det Liguriske hav i Genoa-bugten. Næsten 90 procent af øen er dækket af bjerge og mange af dem er over to kilometer høje. Oprindeligt dannede Korsika og Sardinien en forbindelse mellem Alperne og Pyrenæerne. I løbet af de seneste ca. 25 millioner år er de to øer så drevet langsomt ud i det nordlige Middelhav, hvor vandstanden samtidig er faldet.
Dykningen er bedst på den stejle og ufremkommelige vestside. Her falder klipperne nogle steder lodret ned og fortsætter under vandet, hvor de danner ligeså fantasifulde og dramatiske formationer som over vandet. Bonifacio på den allersydligste spids er også et fremragende dykkeområde. Og samtidig er det en af de mest dramatisk beliggende byer i hele Europa.

Siesta
Calvi på Korsikas nordvestlige skulder er for mange den foretrukne feriedestination. Her er alle øens herligheder samlet på ét sted. I Calvi kan man nyde det historiske citadel og fantastiske strande omkranset af olivenlunde, appelsintræer og klipper. Dertil kommer den lille hyggelige havn med lystbåde, fiskerbåde og glimrende restauranter med overraskende rimelige priser, selv i højsæsonen. Herfra går en hurtigfærge, der sejler til Nice på mindre end tre timer.
Dykningen i Calvi-området foregår med RIB og dykkestederne ligger ofte kun 5-10 minutters sejlads fra havnen, hvor byens lille håndfuld dykkercentre har deres udgangspunkt. Mønsteret er typisk fransk: et dyk om morgenen og et dyk om eftermiddagen. Der skal jo være tid til en god frokost og en ordentlig siesta. Smålige hensyn til, hvornår solen er bedst for undervandsfotografer spiller ikke den store rolle, så man må tage til takke med morgen- og eftermiddagssol. C’est la vie.
Det sympatiske og ikke helt unge ægtepar, der driver Plongee Castille, har indrettet deres velfungerende dykkercenter om bord på en større båd, der dog aldrig forlader havnen. Man gør sig klar på moderskibet og stiger om bord i kraftige RIBs, der på få minutter anbringer dykkerne på et af de omkring ti dykkesteder i området. Sejlturen er i sig selv spektakulær og finder sted langs muren af det gamle citadel, hvor Columbus skulle være født. Dog er det vist kun korsikanerne selv, der tror på denne myte.
De bedste naturdyk er omkring Revelata-halvøen, hvis rå og takkede klipper er omkranset af et undervandsreservat. Fiskelivet er rigt og omfattende efter Middelhavs-målestok, og klipperne under vandet danner hele tiden nye og overraskende formationer. De store havaborrer vogter nidkært deres revir og ser man godt efter, er der ofte to eller tre bamser i samme område. De er ikke just slanke eller elegante svømmere, men de er alligevel hurtige på korte distancer og holder sig hele tiden på en vis sikkerhedsafstand. Pokkers irriterende, hvis man gerne vil fotografere dem. Deres enorme munde nærmest suger byttet ind hvor svælgtænderne knuser det, så de kan sluge det mere eller...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også