DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Kystleksikon #02

Tekst og Foto: Johnny Christensen

Trykkerdammen – Nordsjælland

Når man taler om stranddykning i Nordsjælland, så er der nogle helt oplagte dykkesteder, der bare må med. Trykkerdammen er et af disse små steder. Undertiden kaldes dette sted også for PADI-vraget eller Twin, eftersom der ligger et lille vrag ud for kysten på lavt vand. Langt størstedelen af de elever, der uddannes i Nordsjælland eller Københavnsområdet kommer på et eller andet tidspunkt til at stifte bekendtskab med stedet. Det er der et par simple årsager til: Området er som regel velbeskyttet, dyrelivet og bundforholdene er varierede og det er et nemt stranddyk med dybder ned til 12 meter.

Der er fine parkeringsmuligheder for dykkebiler på den gamle stejleplads. Om sommeren er der næsten altid et par dykkecentre eller -klubber, der er ved at klæde om på græsarealet ved siden af parkeringspladsen.

Adgangen til dykkestedet kunne ikke være nemmere. Fra parkeringspladsen går man over vejen, ned ad den brede trappe, og lige ud på en smal sandstrand. Hvis man holder sig inden for 10-15 meter af træskelettet fra den gamle bølgebryder, kan man gå ud til livet, uden at blive generet af sten på bunden. Hvis man svømmer ret ud fra kysten, er det første stykke sandbund, med højt ålegræs. Her er dybden omkring tre meter. Langsomt falder bunden til fem-syv meter og bliver til almindelig lerbund med pletvise stenrev. Her skifter vegetationen til blæretang, rødtang og bladtang. Det er her, at de fleste ser fladfisk, torsk, sej, pighvar og rødtunger. Husk dog på, at der er forbud mod undervandsjagt i denne del af Øresund.

Hvis man gerne vil ud til det lille vrag efter kutteren Twin, så fortsætter man lige ud til 11 meter. Her har bunden skiftet karakter igen, det er nu lerbund med muslingebanker og bevoksningen er blevet lidt mere sparsom. Hvis man følger 11 meter dybdekurven mod nord og kigger godt til begge sider, så er sandsynligheden for at ramme lige ind i vraget stor. Twin var en lille enkeltmandskutter på ca. 10 meter. I dag er styrehuset forfaldet. Træværket omkring motorrummet og ned til det forreste rum er gradvist smuldret bort, så der kan kigges ind overalt. Overalt på vraget er der pæn begroning med bladtang. Der findes en fast bestand af små havkarusser, der tålmodigt venter på, at den næste dykker skal knuse en musling og fodre dem.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning
Kør til Helsingør, følg Kongevejen og drej ned mod færgerne. Når du kommer til rundkørslen, skal du tage den første vej, der fører ned mod Strandvejen. Efter 300 meter er der en grusparkeringsplads på din højre side, parker der. På den anden side af vejen er der en bådudlejning. Du er nu ankommet til Tryggerdammen.

I og op af vandet
Brug den dertil opsatte trappe, der blev sponseret af Dykkercenteret, da den gamle forfaldt.

Luftpåfyldning
Master Dive ligger to minutters kørsel derfra. www.masterdive.dk

Highlights
Varieret stranddyk med forskellige bundforhold. En god vegetation og usædvanlig gode muligheder for at se dyreliv. Lidt mere svømning giver adgang til et mini-vrag.

Bedste årstid
Rimeligt stabil året rundt, men den bedste sigt er som regel i forårsmånederne.

Farlige områder
Lad være med at svømme for langt mod syd. Der er en del lystfiskere, der lejer både og sejler rundt i området. Brug af overfladebøje anbefales.

Dybde
12-13 meter

Strøm
kan forekomme, men så bliver man bare på lavt vand.

Sigt
1 til 15 meter, typisk omkring 3-4 meter.

Årstidsvariation
følger den sædvanlige variation med stor vegetation om sommeren og mindre i vinterperioden.

Vindforhold
Stedet ligger rimeligt godt beskyttet, undtagen for direkte østenvind.

Faciliteter
Stor parkeringsplads til bilen, men parker venligst ikke på fiskernes pladser (der står et skilt). Stort græsareal ved siden af er velegnet til omklædning. Bred trappe fører ned til stranden. Der er ingen kiosk, toilet eller vandhane på stedet.

Tilladelser
Ingen

Fotomuligheder
Stedet byder på lidt af hvert. Makrofotografen har rigeligt at se til på det lave vand. Vidvinkelfotografen har også mange muligheder i tangen, men den generelle topografi er flad. Vraget Twin er et udmærket fotomotiv til vidvinkel.

Læs også