DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Kystleksikon #02

Tekst og Foto: Johnny Christensen

Trykkerdammen – Nordsjælland

Når man taler om stranddykning i Nordsjælland, så er der nogle helt oplagte dykkesteder, der bare må med. Trykkerdammen er et af disse små steder. Undertiden kaldes dette sted også for PADI-vraget eller Twin, eftersom der ligger et lille vrag ud for kysten på lavt vand. Langt størstedelen af de elever, der uddannes i Nordsjælland eller Københavnsområdet kommer på et eller andet tidspunkt til at stifte bekendtskab med stedet. Det er der et par simple årsager til: Området er som regel velbeskyttet, dyrelivet og bundforholdene er varierede og det er et nemt stranddyk med dybder ned til 12 meter.

Der er fine parkeringsmuligheder for dykkebiler på den gamle stejleplads. Om sommeren er der næsten altid et par dykkecentre eller -klubber, der er ved at klæde om på græsarealet ved siden af parkeringspladsen.

Adgangen til dykkestedet kunne ikke være nemmere. Fra parkeringspladsen går man over vejen, ned ad den brede trappe, og lige ud på en smal sandstrand. Hvis man holder sig inden for 10-15 meter af træskelettet fra den gamle bølgebryder, kan man gå ud til livet, uden at blive generet af sten på bunden. Hvis man svømmer ret ud fra kysten, er det første stykke sandbund, med højt ålegræs. Her er dybden omkring tre meter. Langsomt falder bunden til fem-syv meter og bliver til almindelig lerbund med pletvise stenrev. Her skifter vegetationen til blæretang, rødtang og bladtang. Det er her, at de fleste ser fladfisk, torsk, sej, pighvar og rødtunger. Husk dog på, at der er forbud mod undervandsjagt i denne del af Øresund.

Hvis man gerne vil ud til det lille vrag efter kutteren Twin, så fortsætter man lige ud til 11 meter. Her har bunden skiftet karakter igen, det er nu lerbund med muslingebanker og bevoksningen er blevet lidt mere sparsom. Hvis man følger 11 meter dybdekurven mod nord og kigger godt til begge sider, så er sandsynligheden for at ramme lige ind i vraget stor. Twin var en lille enkeltmandskutter på ca. 10 meter. I dag er styrehuset forfaldet. Træværket omkring motorrummet og ned til det forreste rum er gradvist smuldret bort, så der kan kigges ind overalt. Overalt på vraget er der pæn begroning med bladtang. Der findes en fast bestand af små havkarusser, der tålmodigt venter på, at den næste dykker skal knuse en musling og fodre dem.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også