DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #05

Tekst og foto: Hans Christian Andersen

Skagen Havnemoler – Nordjylland

Ved kysterne omkring Skagen er det forholdsvis svært at finde egnede dykkesteder fra kysten, medmindre man er svært optaget af sand – sand og atter sand.
Okay, indrømmet: der er liv at finde også på den uendelige sandbund, men det bliver nemt lidt ensformigt. Men helt fortvivlet skal man dog ikke blive, hvis man får lyst til et hurtigt dyk. Det kan nemlig lade sig gøre at få en god oplevelse, også selv om du ikke har en båd til rådighed.
Løsningen er, som så mange andre steder, at benytte sig af de menneskeskabte havnemoler, som ved Skagen strækker sig langt ud i vandet. Ved Skagen havnemoler er der to muligheder. Man kan enten vælge at dykke fra den vestre mole eller fra den østre mole. Uden den føromtalte båd, anbefaler jeg kraftigt den vestre mole, da det her er muligt at svømme ud fra en lille sandstrand og dermed følge molen ud.
Det klart smukkeste sted på molen er ud for Skagen sejlklubs klubhus. Du kan sagtens svømme derud, men det er dog en tur på ca. en halv kilometer.
Hvis denne svømmetur afskrækker dig, så kan du i stedet hoppe i vandet fra molen, men pas på, stenene er glatte og du skal udvise forsigtighed for ikke at glide. Det kan være vanskeligt at komme op igen, så jeg anbefaler, at man medbringer en lille aluminiumsstige og lader den ligge på stenene, så kan du lettere kravle op igen. Husk at binde stigen fast.
Der er meget sjældent strøm på stedet, og du kan opleve fin sigt på op til 10 meter. Det bedste tidspunkt er efter en periode med ikke for kraftige vinde fra nord og vest, så er der læ på stedet og klart overfladevand fra Nordsøen er kommet ind i området.
Stedet er populært blandt lystfiskere, så pas på og få lige en snak med dem, før du hopper i vandet. Vi skal alle være her, og ingen har fortrinsret frem for andre, så normalt kan dette løses i god ro og orden.
Husk dykkerflag. Det er en god idé at bruge overfladebøje med et dykkerflag på. Dybden på stedet svinger mellem 4 og 8 meter, så alle kan være med.
En sidste advarsel, hold dig langt væk fra havneindsejlingen. Der er meget trafik og det er store skibe som kommer her.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også