DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #72 – Hagenør Kolding Fjord
Kystleksikon #72 – Hagenør Kolding Fjord
Kystleksikon #72 – Hagenør Kolding Fjord
Kystleksikon #72 – Hagenør Kolding Fjord

Kystleksikon #72

– Hagenør Kolding Fjord

Tekst og foto Ulrik Westphal
– Hagenør Kolding Fjord

Hagenør er navnet på en lille bitte plet på landkortet syd for Snoghøj. Denne lidt afsides plads er beliggende på jyllandssiden af Lillebælt, lidt nord for udmundingen af Kolding Fjord. Der bliver ikke så hurtigt dybt som på Fyns-siden af Lillebælt, men dette bevirker også, at strømmen sjældent er så kraftig her.
Perlen på dette tilsyneladende almindelige danske stykke kyst, er det langstrakte rev, som fører dig ud i Lillebælt. Det er et sted som sjældent dykkes og oftest kun af de lokale. Hagenør kan være trumfkortet på en dag, hvor alle de andre kendte steder i Lillebælt ikke kan bruges på grund af for meget strøm. Man holder ganske tæt parkeret på stranden, cirka 10 meter, og man bliver derfor ikke særlig træt, når man skal i vandet her. Man går 30 meter mod syd og der hvor man kan ane, at der måske går et rev ud – ja der går der faktisk et rev ud. Bunden skråner svagt hele vejen ud mod midten af bæltet, men vær opmærksom på, at strømmen naturligvis bliver kraftigere og kraftigere, jo længere du kommer ud. Revet har en lidt atypisk topografi, da det bliver større både i bredden og højden jo længere du kommer ud. Det drejer lidt mod syd, men holder man sig til revet, er det meget nemt at navigere der.
Når du er ved sten så store som en Fiat 127 er du ved at nå enden af revet. Netop de mange sten og deres størrelse er et aspekt, der bevirker, at der næsten altid er strømlæ ved revet, selvom der kan være et par knobs strøm. Man kan ofte finde fiskene på opstrøms siden af stenene og dette giver dykkeren mulighed for at snige sig ind på dem og betragte dem. Der er et meget varieret dyreliv på revet, men især højsommeren byder på rigtig meget liv. I starten af september er revet et rasende godt natdyk. Især ude ved de største sten kan man støde på store torsk og ål som på det tidspunkt af døgnet er nemme at komme tæt på. Men året rundt er Hagenør er dyk værd. Efter perioder med stærk blæst eller hård strøm er der dog dårlig sigt. Husk at tage hensyn til de lokale beboere, når I dykker der.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

KØRSELSVEJLEDNING Følg landevej 161 mellem Snoghøj og Kolding et par kilometer mod Kolding. Derefter drejer man til venstre ad Børup Skovvej. Den går snart over i Hagenørvej. Følg den helt ned til vandet. Der ligger et par huse helt nede ved vandet som helst ikke vil have besøg, så parkér på P-pladsen overfor.
Den lille p-plads ved grusvejen langs stranden er tinglyst som privat i et fredningsdokument for området, og er forbeholdt lodsejeren. I samme tinglyste dokument henvises al parkering med undtagelse af handicapbiler til den store, offentlige P-plads, der grænser op til grusvejen mod Hagenørvej 62 og 64, dvs. på toppen af bakken. 

I OG OP AF VANDET Man kan gå i vandet lige ud for den lille vendeplads på stranden, men for at finde revet skal man gå lidt mod syd langs stranden.

LUFTPÅFYLDNING Hav luft på flaskerne hjemmefra. Nærmeste center/klub er i Fredericia.

BEDSTE ÅRSTID Fra maj til september.

FARLIGE OMRÅDER Undgå at komme ud i bæltet og sørg for tydelig markering med A-flag. Sejlads tæt på land forekommer hele året.

DYBDE Ned til 15 meter.

STRØM Kan være stærk længere ude, men sjældent stærk inde under land.

SIGT Oftest middel.

HIGHLIGHTS De store sten og det marine liv der knytter sig til dem.

TILLADELSER Ingen nødvendige.

FACILITETER Ingen.

FOTOMULIGHEDER Gode muligheder for makro.

Læs også