DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #06

Tekst og foto: Dennis Lisbjerg

Refugium – Nordsjælland

På en vindstille, klar solskinsdag er det befriende at komme ud til kysten, glemme alt om de sure pligter og opleve noget flot og spændende. Løft fx op i en tangplante, eller svøm rund om en sten og se noget nyt. Det er sjovt, når man kan blive ved med at finde dyr eller planter, som man ikke har bemærket tidligere. Refugium betyder tilflugtssted, og det er et herligt, let og ligetil sted at søge hen, når man vil slappe af, nyde frisk vand, havet og dets indbyggere.
Under dykning ved Refugium skal der ikke svømmes maraton. Op langs kysten i nordøstlig retning er der en masse store sten helt inde under land og ud til 6-7 meters dybde. Stenene holder på nøglen til de fleste af stedets hemmeligheder. Der er et mylder af liv at gå på opdagelse efter, men det kan bedst betale sig at gøre det i langsomt og afslappet tempo. Masser af kutlinger, havkarusser og savgylter, der svømmer omkring stenene. Og ind imellem ser man tangsnarrer. Nede ved stenene gemmer tangnåle og snipper sig blandt tangplanterne. Søanemoner er flotte og farverige dyr i deres ubevægelige elegance. De er ikke altid lette at få øje på, men med en lille indsats, hvor man kigger nede i overgangen mellem sten og sandbund, går det som regel.
Det er nemt at skøjte hen over sandbunden, men fladfiskene ligger skjult og helt stille. Der er derfor gode chancer for at se pighvarrer, slethvarrer, rødspætter og skrubber, hvis man også her svømmer langsomt afsted. Tunger er ofte en stor udfordring – de kan være utrolig svære at se. Men tro på det. De er der, og med tålmodighed, kan man være heldig at få øje på dem, og de kan være pænt store.
Når man kommer op fra et langsomt, roligt dyk ved Refugium med en masse små fine oplevelser, er krop og sind afslappet og genopladet.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også