DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #50 Ristinge Hale – Langeland
Kystleksikon #50 Ristinge Hale – Langeland
Kystleksikon #50 Ristinge Hale – Langeland
Kystleksikon #50 Ristinge Hale – Langeland

Kystleksikon #50

Af Michael Jensen
Ristinge Hale – Langeland

Det er let at finde ud til Ristinge Hale. Man kører bare så langt det er muligt, forbi havnen og Ristinge Klint. Videre ad en hullet grusvej til man ikke kan komme længere. Ved parkeringspladsen for enden af vejen er der kun få meter til havet og et af de flottere naturdyk på Fyn. Herfra kan man se over til Marstal på Ærø. Bunden er meget varieret med sand og store stenformationen, der er fyldt med blæretang og et vrimmel af småfisk. Stedet er ideelt for søndagsudflugten. Familien kan vartes op med madkurven efter en tur under vandet.
Man kan følge søkablet under vandet, så behøver man heller ikke at bruge kompasset. Her finder man et varieret liv af havkarusser, fladfisk og nålefisk, ligesom vegetationen er unik med havplanter i alle former og farver.
Området er helt særegent og ikke særlig typisk for Det Sydfynske Øhav. Fra Sydlangelands vestvendte kyst og kysten fra Vejsnæs Nakke på Ærøs sydspids til Ærøs Hale nedbryder bølgerne klinterne og alt efter vindretning vil materialet blive lagt i læ enten i forlængelse af Ærø mod øst eller i forlængelse af Ristingehalvøen mod nordvest.
Der ligger altså på det nærmeste et undersøisk sandrev mellem Ærø og Langeland. Faktisk kan du vade gennem vandet fra Ristinge Hale over til Storeholm og videre til holmene Lindholm, Langholmshoved og Langholm. Så står du få hundrede meter fra Marstal Havn, hvor en gravet strømrende umuliggør vadning.
Storeholm med rev er Sydfyns vigtigste rastelokalitet for vadefugle. Tusinder af almindelige ryler holder til her. Kobbersnepper, regnspover og sandløbere kan du også være heldig at finde.
Hvis man har mulighed for at medbringe en båd kan der vragdykkes på sydsiden af Storeholm. Et ukendt træskib, næsten ti meter langt, har i flere år ligget fuldt blotlagt på sandbunden på en meters dybde – nogle af spanterne stikker endda op ad vandet ved lavvande.
Se mere om vraget på www.vragguiden.dk/wreck.asp?wreckid=611
Garnfiskeri er som regel vidne om, at der er fisk, ikke alle garn bliver desværre sat lovligt, og der er noget der tyder på, at Ristinge Hale er et populært sted for de mere lyssky af slagsen. Årets største fangst gjorde Fiskerikontrollen sidste sommer, hvor en enkelt natlig tur til området mellem Ristinge Hale og Bagenkop på den sydlige del af Langeland gav ikke mindre end 68 ulovlige garn.
De konfiskerede garn er indbragt af en række forskellige grunde: Nogle stod inden for 100 meter-zonen, nogle garn var for lange og nogle var lænket ulovligt sammen.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også