DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

Kystleksikon #08

Tekst og foto: Dennis Lisbjerg

Gl. Højerup Kirke, Stevns – Østsjælland

Her er et dyk, der kræver en lille investering. Ikke i penge eller i tid, men i lårmuskler. Det er heldigvis i orden, når du skal i vandet. Du er stadig frisk og skal gå ned ad en skrænt for at komme til vandet. Det er let at gå hen over stenene, og du skal ikke svømme langt, før du har lidt vand over hovedet.

Gl. Højerup kirke er helt fantastisk på en flot solskinsdag efter en vindstille periode. Kridtbundens hvide farve reflekterer lyset og giver vandet et utroligt skær. Det udgør en fin kontrast til de mørke, røde tangplanter. Bunden er meget kuperet og formationerne rejser sig 1-1,5 meter op og danner langstrakte dalsænkninger, hvor der ofte er sand i bunden. Det er en herlig fornemmelse at glide hen over terrænet og ned i dalene. Hvis årstiden og øjnene er med dig, kan du også være heldig at se fisk. Det kan fx være torsk eller stenbider. Men ellers skal du nok ikke forvente det vilde dyreliv her. Vandet er ikke særlig salt, og der er mange arter, som ikke kan leve her. Nyd i stedet formationerne, lyset og de flotte træskulpturer, der udgøres af nogle træpæle  formodentlig gamle bundgarnspæle, der ligger spredt på bunden.

Det er først efter dykket, der skal betales tilbage. Trappen op til parkeringspladsen kan være sej og den føles lang. Men når først benene er holdt op med at sitre og vejrtrækningen er normal igen, fornemmes det som besværet værd. Det kan være en god idé at slappe lidt af nede på stranden før gåturen op. Det er ikke sundt at udføre hårdt arbejde lige efter et dyk, selv om det ikke er særligt meget. Tag den med ro og gå eventuelt to gange, så du ikke bliver overanstrengt.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning
Fra Køge køres mod Rødvig ad landevej nr. 261. Ud for Store Heddinge er en rundkørsel, hvor du drejer til venstre og fortsættes mod Gl. Højerup Kirke. Ved kirken er der en stort anlagt parkeringsplads.

i og op af vandet
Der er ikke så meget valg. Det er en stejl skrænt og du må benytte trappen for at komme ned til vandet.

Luftpåfyldning
Ingen i området, så du må have luft med hjemmefra.

Highlights
Lysets spil over kalkformationerne på bunden.

Dybde, sigt etc.
Bunden skråner langsomt udad og består af kalk med sandbanker. Du kan forvente at komme ud på ca. 8 meters dybde. Kalken danner basis for røde, mørke tangplanter. Sigten er præget af årstiderne, med alger i vandet i sommersæsonen. Men mest af alt, er sigten meget afhængig af vindpåvirkning. Ikke så varieret eller omfattende dyre- og planteliv.

Særlige forhold
Det må ikke have blæst meget, og slet ikke fra øst, hvis der skal være chance for god sigt. Kalkbundens fine partikler slemmes let op i vandet og gør det helt uklart.

Årstidsvariation
Her kan dykkes året rundt, bare det er efter en rolig periode uden for meget østenvind.
Hvis du vil gøre dig håb om at se stenbider, skal det være i forårsmånederne.

Vindforhold
Det er absolut bedst når det ikke blæser for meget i det hele taget, og ikke har blæst i et par dage. Gl. Højerup Kirke er helt eksponeret fra sydlige og østlige vindretninger, og det er ikke værd at tage hertil ved blæst herfra.

Faciliteter
Der er en stor parkeringsplads med kiosk og toiletter. Udmærkede forhold.

Fotomuligheder
På en dag med klart vand er det et godt sted at lege med vidvinkelfotografering, og indfange bundens formationer.

Læs også