DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Biologi  Biologi
Genetablering  af ålegræs i Vejle Fjord
Genetablering af ålegræs i Vejle Fjord

Genetablering af ålegræs i Vejle Fjord

med Os Om Havet

Text:Os Om Havet, Landfoto: Anne-Sophie Delbanco, UV-foto: Helene-Julie Zofia Paamand

►  Os Om Havet er en miljøbeskyttelses organisation, drevet af gruppe unge frivillige ildsjæle, der i deres fritid kæmper for naturen og havet gennem et sundt havmiljø. Det er målet at motivere og inspirere folk til at passe på vores havmiljø og øvrige natur ved at give dem gode naturoplevelser for hele familien og dermed et tilhørsforhold til naturen. Organisationen vil ikke være den løftede pegefinger, men hellere vise folk, at det kan være sjovt at passe på naturen.

Organisationen afholder clean-ups hvor dykkere og fridykkere samler affald på havbunden, mens kajakker og SUP boards samler affald i overfladen. Børn og voksne i waders samler affald i strandkanten og folk på land samler affald i området. Derudover holder Os Om Havet også foredrag om alt fra havet og klima, mikroplastik, havet som økosystem osv. Organisationen deltager også aktivt i politiske debatter f.eks. ved Folkemødet eller som da de mødtes med EU-kommissæren for hav, miljø og fiskeri.

Som noget helt nyt er organisationen i år begyndt at fokusere på naturgenopretning i form af genetablering af ålegræs. Ålegræs er super vigtig for det marine økosystem, men mængden af ålegræs er faldet betydeligt. Derfor tog Os Om Havet til Vejle Fjord og plantede ålegræs i samarbejde med SDU og Vejle kommune som en del af et større projekt – Sund Vejle Fjord. Det er et videnbaseret projekt, hvor forskerne fra SDU har samlet data om bundforhold m.m., og Os om Havet tilrettelægger naturligvis al hjælp, så det er baseret på og forankret i universitetets forskning.

Over de tre dage, hvor Os om Havet deltog, kom der en masse frivillige og hjalp med den store indsats i at genetablere ålegræsset, hvilket indebærer en særlig procedure.
Først skal ålegræsset høstes. Det gjorde SDU folkene i nogle både hvorfra de snorklede ud og høstede ålegræs i nogle områder hvor ålegræsset har det rigtig godt. Derefter oplærte forskerne fra SDU de frivillige i hvordan man laver ålegræs skud; de skal bindes op på en ganske bestemt måde og gøres klar til at blive plantet. Til sidst blev alle frivillige delt ind i teams på to personer med snorkeludstyr og hvert team fik en “ålegræs instruktør” med. I disse teams blev man oplært i præcis hvordan skuddene plantes og i hvilke områder. Og så var det ellers bare at gå i gang, holde vejret og ned på bunden og plante ålegræsset som man havde lært.

Nogle deltog i flere dage og andre var blot med en enkelt dag. Der var også mulighed for at blive og binde ålegræs på land hvis man ikke ville i vandet. Det var en kæmpe hjælp med folk på land der bandt ålegræsset, så vi håber på endnu flere landkrabber næste år. Imens man bandt ålegræs kunne man få en god snak med biologerne fra Vejle Kommune og Sund Vejle Fjord eller forskerne fra SDU. De kunne fortælle en masse og dele deres viden om ålegræs, økosystemet, klima osv. Man fik altså både en masse viden og mulighed for selv at få fingrene i naturgenopretning. Der kom endda to dykkere fra Tyskland og...

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Over de tre dage, hvor Os om Havet deltog,  kom der en masse frivillige og hjalp med den store indsats i at genetablere ålegræss
Over de tre dage, hvor Os om Havet deltog, kom der en masse frivillige og hjalp med den store indsats i at genetablere ålegræss
Læs artiklen i DYK #71:

SOME images:
Genetablering  af ålegræs i Vejle Fjord, Genetablering  af ålegræs i Vejle Fjord
Genetablering af ålegræs i Vejle Fjord
, Genetablering  af ålegræs i Vejle Fjord
Genetablering af ålegræs i Vejle Fjord
, Genetablering  af ålegræs i Vejle Fjord
Genetablering af ålegræs i Vejle Fjord

Læs også