DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #21

Tekst & foto: Johnny Christensen

Evi Antonatos – Bornholm

Solskinsøen Bornholm er, ud over røgede sild og rundkirker, også kendt for at have noget af Danmarks bedste dykning. Der er masser af muligheder på alle de gode vrag, der ligger rundt om øen i Østersøens klare vand, men der er også masser af gode kystdyk, med stor variation mellem de enkelte steder. Lidt syd for Rønne findes der et sted hvor man kan få flere behov opfyldt på én gang. Der er naturdykning, der er vrag, fin sigt og en beskeden dybde.
I november 1970 grundstødte et stort fragtskib ved navn Evi Antonatos på den Bornholmske sydvestkyst. Der gik ikke lang tid, før fartøjet var så svært beskadiget, at hun måtte hugges op. Dette var nemmest at gøre direkte på grundstødningsstedet.
Resterne af vragbunden findes i dag på beskeden dybde og udgør et fint dykkermål.
Da vi var der for at prøvedykke forholdene, var sigten 8-10 meter og solskinsøen levede virkeligt op til sit navn. Når man svømmer rundt derude, spiller lyset i de overbegroede vragrester. Tangen bølger flot frem og tilbage, blidt følgende vandets bevægelser. Bunden består af sand, så når der er fralandsvind, klarer sigten op til næsten sydlandsk standard.
Der er god underholdning i at svømme rundt blandt vragresterne og i særdeleshed kigge ind under delene. Dernede virker det gamle skib som et naturligt hjemsted for mange fisk, så den biologiinteresserede kan også have et godt dyk. Små stimer af fisk glider ind og ud, mens de forsøger at lege gemmeleg for den nysgerrige dykker.
Dybden over vraget er varierende. Nogle steder rækker det op til to meter, andre steder er der 6-7 meter vand over hovedet. Det betyder, at man kan klare sig med en meget lille og let flaske. Noget man helt sikkert vil værdsætte, når man skal op til bilen igen. Vragets ringe dybde gør det også velegnet til snorkeldykning – faktisk er det ofte bedre at udforske det med det helt lette udstyr.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også