DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV!

  Kystleksikon  Kustlexikon

Tisvilde strand

- Nordsjælland

Sjællands nordlige kyst byder på ægte dansk sommerland med få faste indbyggere, en smuk natur og ikke mindst stranden, som i årets varme måneder tiltrækker tusinder af badegæster. Den tætte tykning, som skærmer landet mod havet, og i særdeleshed mod sandfygning, præger landskabet, og er en spadseretur værd. Mine damer og herrer, vi befinder os på Tisvilde Strand, nærmere bestemt dér hvor vejen ender, og der kun er plantage, strand og hav tilbage. Er du her uden for badesæsonen, vil du højest sandsynlig kun møde en enkelt strandvandrer i følgeskab med sin hund. Besøger du Tisvilde Strand, en varm og solrig dag i badesæsonen, skal du komme tidlig, hvis du vil have en parkeringsplads – stranden er et fluepapir.

Umiddelbart skulle man tro, at her kun er sandbund, men lidt ude gemmer stranden på det herligste stenrev, hvis største attraktion er, at det bobler af liv. Du skal ikke blive forbavset over at se den ene fladfisk efter den anden. Her er tangnåle en masse, rejer, gylter, ørreder, hornfisk alt efter årstiden, selvfølgelig. Men der skal ikke herske tvivl om, at revet og gennemstrømningen af rent vand tiltrækker liv. Desuden er det let at dykke på revet. Da det er omkranset af sand, kan du ikke blive væk. En tur rundt på revet i roligt tempo tager en lille times tid – altså et standarddyk. Da stranden ikke ligger beskyttet kan der være en del strøm, men aldrig mere end at du sagtens kan komme ind igen. Hvis forholdene tillader det, kan I dykke ud til ca. 11 m, hvor der ligger nogle store sten.

Prøv at dykke på revet en varm dag, hvor stranden syder af liv. I er garanteret opmærksomhed fra badegæster og spørgsmålene vil sikkert regne ned over jer – en god anledning til at reklamere for hjemlig dykning. Hvis I tager en harpun med, og hvis I er heldige, så er I, foruden aftensmaden, garanteret nysgerrige blikke og spørgsmål fra små poder, som vil beundre fangsten. Og det er jo ikke det værste at være med til at skabe næste generation af dykkere!

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også dit eget dykkermagasin 20 gange om året ved at abonnere her: DYK NetMag

Fakta

Kørevejledning Følg rute 267, den går hele vejen til Tisvildeleje. Kør til enden af Hovedgaden og du ser parkeringspladsen.

Faciliteter Der findes offentlige toiletter og rindende vand på parkeringspladsen.

I og op af vandet Gå i ud for skellet mellem den asfalterede og den grusbelagte parkeringsplads. I vandet skal I over to sandrevler før I dykker (ca. 100 meter).

Højdepunkter Det rige dyreliv.

Bedste årstid Kan dykkes hele året, men er fredeligst uden for turistsæsonen. På sensommeren er der store fiskestimer ud for revet.

Farlige områder Vær opmærksom på, at strømmen kan være stærk.

Dybde 3-11 meter

Strøm Tæt ved land kan der være en kraftig brænding. Overfladestrømmen er en del stærkere end på bunden. Normalt vil strømmen drive dig mod stejlepladsen NØ for revet.

Vindforhold Stranden er udsat for vind.

Sigt 0-20 meter. Bunden før revet er af sand og sigten er, på grund af brændingen, dårlig. Jo længere I kommer væk fra brændingen des bedre bliver sigten. Selv når algeblomstringen er på sit højeste, byder revet på god sigt grundet strømforholdene. 

Bundforhold Lys sandbund. Revet består af små til mellemstore sten.

Årstidsvariation Stimer af fisk kan ses i sensommeren. Mange badegæster i sommerhalvåret. 

Fotomuligheder Makro: Tangnåle er oplagte modeller, men hold også øje med ørreder. 

Vidvinkel: Stimer af småfisk.

Tilladelser Der kræves ingen tilladelser.

Afmærkninger Området benyttes af lystfiskere, så overflademarkering er en god ide.

Læs også