DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

  Kystleksikon  Kustlexikon
Kystleksikon #41– Sletterhage Djursland
En almindelig strandkrabbe (Carcinus maenas) stikker antennerne op af sandet.
Kystleksikon #41– Sletterhage Djursland
Bundforholdene ved Sletterhage adskiller sig markant fra mange andre steder i Danmark.

Kystleksikon #41

Tekst og foto Casper Tybjerg
– Sletterhage Djursland

Dykningen ved Sletterhage, som er Djurslands sydligste punkt, hører til blandt noget af det allerbedste Danmark har at byde på. Det skyldes blandt andet, at vandudskiftningen er stor. Der bliver meget hurtigt dybt ud for kysten, og i fralandsvind finder det klare bundvand helt op til overfladen.
Allerede ved ankomsten til Sletterhage opdager man, at dykkerstedet adskiller sig væsentligt fra mange andre. Stranden består nemlig af store sten, og ikke løst sand som man finder de fleste andre steder i landet.
Dykket og oplevelserne starter helt inde ved strandkanten. Sigtbarheden er som regel rigtig god, og det første stykke af dykket glider man hen over en lys sandbund. Her er ikke særlig dybt, og man bør ikke bruge for lang tid på at komme længere ud.
Efter et par minutter kommer man til det første stenrev, som næsten minder om en oase i en ørken af sand. Her er talrige søstjerner og sten med rurer, som har travlt med at filtrere små partikler ud af vandet. Brug lidt tid på at svømme rundt på dette rev, inden dykket fortsætter længere væk fra kysten.
På et tidspunkt kommer man til en skrænt, og dybden øges herefter gradvist. Vi har mødt store rovsnegle på jagt efter bytte. Strandkrabberne gemmer sig i sandet, og kigger nysgerrigt op, når dykkere passerer over dem. Her er havørreder, panserulke, fladfisk og tobis året rundt. I foråret kan man være heldig at møde store mængder hornfisk. Inden dykket kan man opleve marsvin, men vi har endnu ikke mødt dem under overfladen.
Der kan være meget stærk strøm ved Sletterhage, men den er sjældent et stort problem, da den ofte er konstant. På grund af den store dybde, passerer store containerskibe og færger med kurs til eller fra Århus Havn ganske tæt forbi kysten, og dem skal man naturligvis være ekstra opmærksom på. Undgå lange svømmeture i overfladen.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også