DYK på YouTube  DYK på Facebook  Hent RSS feed  NYHEDSBREV

Kystleksikon #22

Tekst & Foto: Casper Tybjerg

Studstrupværket – Århusområdet

Omkring 20 minutters kørsel nord for Århus C ligger Studstrupværket, som producerer elektricitet og fjernvarme. Umiddelbart virker stedet ikke som det oplagte dykkested, men man skal ikke lade sig skræmme væk af områdets industrielle udtryk. I den sydlige del af værket strømmer der kølevand ud i Århusbugten. Kølevandet er ikke forurenet, det er blot opvarmet. Særligt om vinteren er der stor temperaturforskel på havvandet og det vand, som kommer ud fra værket, og det er derfor, at man kan få et spændende dyk her på stedet.
Man går i vandet ved Kaløvig Bådelaugs nordøstlige hjørne og svømmer langs bølgebryderen mod Studstrupværket. Der er fart på kølevandet fra værket, og ofte kan man se kølevandskanalen på lang afstand. Når man er omtrent 25 meter fra den, begynder bunden at skråne nedad. Det er vigtigt, at man svømmer lige over bunden, for overfladestrømmen er som regel meget kraftig. Vær desuden opmærksom på lystfiskerne inde på land, for de har også fundet ud af, at her er noget at komme efter.
Der bliver mellem otte og ti meter dybt på det sted, hvor kølevandet fosser ud i Århusbugten. Sidder man på bunden, er der ingen strøm, og man kan nyde synet af det specielle dykkested. Er sigten god, kan man ofte se hornfisk nær overfladen, hvor de kæmper mod den kraftige strøm. Ikke sjældent kommer store havørreder forbi på patrulje. Bunden er oversået af muslinger og søanemoner. Alt i alt er der usædvanligt meget liv for et gennemsnitligt dansk kystdyk.
Sigten kan variere ret meget og når det blæser fra sydøst, er den som regel værst. Så kan man ikke se en hånd frem for sig, men når sigten er bedst, kan man uden problemer se overfladen fra bunden. På vej tilbage mod Kaløvig Bådelaug svømmer man på 3 til 4 meters dybde langs bølgebryderen, hvor man kan nyde synet af en bred vifte af organismer.

Log ind for at se fulde artikler eller opret gratis profil hvis du endnu ikke har et login på DYK. Begge dele gør du her.

Få også DYK magasinet hele året rundt ved at abonnere her: DYK Magasinet

Læs også